„Pozveme ruské jednotky,“ -  hrozí veliteľ doneckých separatistov. Má Kyjev plán útoku na Donbas?
03 | 02 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Separatisti z neuznanej Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že ukrajinský generálny štáb dokončil plán útoku na oblasť pod ich kontrolou. Eduard Basurin, jeden z veliteľov ľudových milícií doneckých separatistov, povedal, že majú právo obrátiť sa na Rusko so žiadosťou o vojenskú pomoc, píše český portál novinky.cz.

„Vyzývame západné krajiny a medzinárodné organizácie, ktoré financujú ukrajinskú agresiu proti Donbasu, aby zastavili dodávky vražedných zbraní a prinútili Kyjev plniť Minskú dohodu. Ak budú tieto dodávky pokračovať, vyhradzujeme si právo obrátiť sa na Rusko a ďalšie krajiny so žiadosťou o vojenskú a vojensko-technickú pomoc," – povedal Basurin.

Najväčšia mobilizácia vojsk v Európe za posledné desaťročia, alebo hystéria? (VIDEO)
Rusko odmietlo varovania USA v súvislosti s posilňovaním svojich vojsk na ukrajinských hraniciach a na pôde Bezpečnostnej rady OSN to označilo za vojnovú hystériu, píše de.euronews.com. Vyvolávanie hystérie V prvej verejnej konfrontácii medzi... Čítať ďalej
02 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

200 ton zbraní

Poznamenal tiež , že dodávky zbraní zo Západu pokračujú a na Ukrajinu ich prišlo 200 ton. Medzi nimi má byť aj 300 protitankových rakety Javelin.

Protitankové rakety Javelin

O dodávke 300 rakiet Javelin v tretej 79-tonovej zásielke zbraní informoval denník The New York Post s odvolaním sa na veľvyslanectvo USA v Kyjeve. Javeliny možno použiť nielen proti tankom a iným obrneným vozidlám, ale aj proti bunkrom a opevneniam. Strelu s odpaľovacím zariadením unesie jeden človek.

Orbán u Putina (VIDEO)
Maďarský premiér Orbán navštívi ruského prezidenta Putina. Diplomacia je vždy lepšia ako vojenský konflikt – na tom sa zhodujú obaja. Maďarská opozícia ale tvrdí: Je to zrada záujmov Maďarska a Európy, píše de.euronews.com. Ohrozenie politiky... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Západ by nemal tlačiť na Kyjev

Predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov vyhlásil, že Západ by nemal tlačiť na Kyjev, aby plnil Minskú dohodu o zastavení bojov v Donbase, a malo by sa rokovať o ďalších dohodách.

Podľa šéfa komunistov Gannadija Zjuganova poslanci všetkých klubov ruskej Dumy podporujú jeho návrh, aby zákonodarcovia požiadali prezidenta Vladimíra Putina o uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky a jej sesterskej Luhanskej ľudovej republiky.

Bezpečnostný expert: Nemecko zostalo v zlom svetle s naštrbenou reputáciou
Nemecko čelí v súvislosti s ukrajinskou krízou masívnej kritike zo strany spojencov. Bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger to pripisuje nešikovným krokom nemeckej vlády, píše epochtimes.de. Nemecký bezpečnostný expert Wolfgang Ischinger ostro... Čítať ďalej
31 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Plán útoku

Basurin tvrdí, že Kyjev má pripravený plán útoku na Donbas. „Podľa našich spravodajských informácií ukrajinský generálny štáb dokončil plán útočnej operácie v Donbase.“

„Agresia", ktorej plán vraj ešte musí schváliť ukrajinská Bezpečnostná rada, má byť vedená proti „nezávislým republikám", ako Basurin označil neuznanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

Basurin tiež upozornil, že do oblasti má byť nanovo nasadená 14. ukrajinská samostatná mechanizovaná brigáda, a poukázal na to, že pozdĺž línie kontaktu teraz lieta viac ukrajinských dronov.

Hovorca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Ján Leščenko varoval, že ukrajinské a západné tajné služby pripravujú mediálnu kampaň „na zavádzanie medzinárodného spoločenstva" a obviňovanie samozvaných republík spolu s Ruskom z „agresie proti Kyjevu", dodáva český portál novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Môže plyn z Kataru nahradiť jeho nedostatok v Európe?
Emirát by mohol zasiahnuť v prípade bojkotu zo strany Ruska - ale dodávky nie sú jednoduché. Ak sa ukrajinská kríza vyostrí, času bude málo, píše nemecký Der Tagesspiegel. Keď Veľkej Británii došiel plyn, Katar zasiahol, aby zachránil situáciu. V... Čítať ďalej
01 | 02 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.