Cestovanie bude napriek Omikronu jednoduchšie
31 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Každý, kto bude chcieť vycestovať na dovolenku, by mal byť dobre oboznámený s pravidlami prijatými proti korone v tej-ktorej krajine. Tie sa môžu v rámci Európskej únie značne líšiť. Už od februára by sa mali zjednodušiť podmienky pre cestujúcich v rámci 27 členských krajín, píše nemecký Stern.

Omikronová vlna sa valí Európou plnou silou. Niektoré krajiny „pritvrdili“ a reagovali prísnymi opatreniami, napríklad zatvorením obchodov a voľnočasových zariadení. Komplikovanejšie je aj cestovanie. Od februára sa ale mnohé zmení.  

Podľa informácií Sternu v Nemecku očkovaná alebo vyliečená osoba by už v zásade nemala potrebovať dodatočný PCR alebo antigénový test na vstup do inej krajiny EÚ, ak predloží COVID pas, platný v celej Európskej únii. Niektoré krajiny, ako napríklad Rakúsko, to v súčasnosti stále vyžadujú.

Taliansko už oznámilo, že od februára bude na vstup do krajiny stačiť platný očkovací pas a nebude potrebné vykonať dodatočný test na koronavírus.

Zatiaľ však nie je isté, či všetky ostatné krajiny EÚ budú nové pravidlá dodržiavať. 27 členských štátov dohodlo na týchto odporúčaniach, ale pokiaľ ide o zdravotnú politiku, členské štáty majú zväčša vlastné slovo.

Míňajú sa účinku: Budú čoskoro zrušené medzinárodné zákazy cestovania? Zruší sa aj preukazovanie očkovania?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa mali zmierniť alebo úplne zrušiť zákazy cestovania do zahraničia, píše de.euronews.com. Nie je to účinná zbraň Zákazy cestovania „nie sú účinné pri zastavení medzinárodného šírenia, ako jasne... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Čo je ešte nové?

Od februára bude rozhodujúci status cestujúceho, ktorý sa preukazuje jeho COVID pasom platným v celej Európe. Poskytuje informácie o tom, či bol niekto zaočkovaný, či sa uzdravil, alebo či je jeho test v súčasnosti negatívny. Incidencia v krajine pôvodu cestujúceho už nebude rozhodujúca. Doteraz sa na základe toho rozhodovalo, či treba po príchode ísť do karantény.

Čo sa ešte považuje za platný certifikát?

Keď uplynie 14 dní od úplného zaočkovania proti koronavírusu, negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín, alebo negatívny rýchly test nie starší ako 24 hodín.

Pre tých ktorí, ktorí COVID-19 prekonali, by malo potvrdenie platiť 180 dní v celej EÚ, t. j. šesť mesiacov. V Nemecku sa však táto doba skrátila pre prekonaných na tri mesiace. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach oznámil, že sa chce na úrovni EÚ zasadzovať za to, aby status prekonaný trval tri mesiace namiesto šiestich.

Je platnosť očkovacieho preukazu obmedzená?

Bez posilňovacieho očkovania budú očkovacie preukazy EÚ na vstup do iných členských krajín platné len deväť mesiacov po základnom očkovaní od februára. Predtým to bolo dvanásť mesiacov.

Po uplynutí deväťmesačnej lehoty sa musí podať posilňovacia injekcia. Doba platnosti očkovacieho preukazu po preočkovaní zatiaľ nie je na úrovni EÚ upravená.

Na čo treba ešte myslieť?

Cestujúci by si mali pozorne preštudovať pravidlá týkajúce sa koronových pravidiel v jednotlivých krajinách. Je stále na rozhodnutí členských štátov, či bude test na koronavírus naďalej povinný pri návšteve reštaurácií alebo kín v príslušnej krajine, a to aj pre očkovaných a prekonaných.

Pravidlá v Dánsku sa výrazne zjednodušia: Dánsko bude prvou krajinou EÚ, ktorá na národnej úrovni zruší povinnosť mať zdravotný pas a nosiť rúško, uzatvára Stern.

(Medzititulky red. HD.)

Nikto nevie, čo nás čaká. Stopka povinnému očkovaniu len ako medzizastávka? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Naša vláda aspoň raz zaujala racionálny postoj. Povinnému očkovaniu dala v súčasnej situácii stop. Zatiaľ. Dvere si necháva do budúcnosti otvorené, konštatuje Igor Daniš v článku Očkovanie stojí na oranžovej. Naskočí... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.