R. Takáč: Zníženie DPH na potraviny je okamžitá pomoc, nie definitívna
28 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny je jednou z pomoci slovenským domácnostiam v čase krízy rapídneho zdražovania.

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora (SPPK) sa obáva, že zo zníženej DPH budú v konečnom dôsledku profitovať len reťazce. Práve preto od začiatku navrhujeme aj legislatívne zabezpečiť funkčný mechanizmus na kontrolu.

V diskusiách parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sa ako jeden z návrhov spomínali dvojité cenovky pri vybraných potravinách. Ruka v ruke ide znížená DPH na potraviny aj so zníženou DPH pre gastro.

Keď vláda v roku 2015 znížila DPH na vybrané potraviny na 10%, SPPK to vnímala pozitívne, vtedy by dokonca uvítali rozšírenie zoznam základných potravín, ktorých by sa znížená DPH dotkla. Dnes chceme zoznam základných potravín s dočasne zníženou DPH rozšíriť.

Zoznam by mal kopírovať novovytvorený register potravín, ktoré si Slovensko zadefinuje ako základné, v ktorých by mohlo byť potravinovo sebestačné. Samozrejme, Slovensko nemôže byť 100% potravinovo sebestačné, ale mali by sme si určiť potraviny, ktoré dokážeme produkovať a s ktorými vieme byť potravinovo sebestační. Zahrnuté by tam mali byť aj mlieko a mliečne výrobky, vajcia či ovocie a zelenina – strednopásmové, ktoré dokážeme vypestovať v našich klimatických podmienkach. Na tento zoznam potravín by mala platiť aj znížená DPH.

Pani prezidentka, nie je TOTO náhodou pokrytectvo?
Judita Laššáková sa tentokrát pozrela na niečo, čo asi najviac leží na srdci našej pani prezidentke. Na ekologickú stránku vojnovej techniky v chránenom území. A pozvala na veľmi dôležité stretnutie. Skúšali ste stavať v CHKO? V jednej takej... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Alibizmus Igora Matoviča

 

Ak Igor Matovič, minister financií hovorí, že znížená DPH bude štát stáť 200 miliónov eur, je to z jeho strany len alibizmus. Ak našiel peniaze na nezmyselné celoštátne testovanie či lotériu, pomôcť by mohol aj zmysluplne ľuďom. Nehovoriac o tom, že znížená DPH v konečnom dôsledku bude pozitívnym prínosom aj pre štátnu kasu. Zabráni sa nákupnej turistike do okolitých štátov, ktoré do cenotvorby zasiahli a v ktorých sú potraviny už dnes lacnejšie v porovnaní so slovenskými obchodmi.

Slová Igora Matoviča len potvrdzujú, že súčasná vláda nechce pomáhať slovenským domácnostiam, ale ani poľnohospodárom a potravinárom. Odignorovali covidovú pomoc a následne im v pláne obnovy vyčlenili nulu, teraz neriešia ani dôsledky zdražovania.

Znížená DPH by mala byť len jedným z opatrení, v tomto prípade krátkodobé. Platiť by mohlo už o 2 – 3 týždne, pričom treba zabezpečiť kontrolu v reťazcoch, aby zníženú DPH pocítili zákazníci v obchodoch a nie reťazce na maržiach.

Koalícia navrhuje upraviť ústavný zákon ohľadom NBÚ
Koaliční poslanci navrhujú upraviť ústavný zákon o zriadení a činnosti Výboru Národnej rady (NR) SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Rozhodnutie výboru je preskúmateľné súdom. V prípade schválenia novely by na to... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Naši dostanú v aktuálnom období najmenšiu štátnu pomoc v histórii vôbec

Máme tu však aj strednodobé a dlhodobé opatrenia, ktoré pomôžu aj slovenským poľnohospodárom a potravinárom. Niekoľko mesiacov hovoríme napríklad o navýšení spolufinancovania európskych zdrojov či priamej štátnej pomoci, daňovo-odvodové zvýhodnenie pre potravinárov a poľnohospodárov, zníženie cien energií pre nich, ale aj zvýhodnenej úrokovej sadzby cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku.

Kým okolité krajiny podporujú svojich potravinárov, tí naši dostanú v aktuálnom období najmenšiu štátnu pomoc v histórii vôbec, čo potvrdila aj Potravinárska komora Slovenska. Vládna koalícia tak potvrdzuje nezáujem o slovenský poľnohospodársky a potravinársky priemysel, nezáujem o pomoc slovenským domácnostiam.Kým okolité krajiny podporujú svojich potravinárov, tí naši dostanú v aktuálnom období najmenšiu štátnu pomoc v histórii vôbec, čo potvrdila aj Potravinárska komora Slovenska. Vládna koalícia tak potvrdzuje nezáujem o slovenský poľnohospodársky a potravinársky priemysel, nezáujem o pomoc slovenským domácnostiam.

Mesík: Zahraničie to už chápe, len slovenská korupčno-plagiátorská partia sa ešte nevzdala masového opichávania!
Prínosy vakcinácie detí neprevažujú riziká! Práve naopak. Realita je taká, že riziká vysoko prevyšujú "prínosy"! Konštatuje to vo svojom statuse na sociálnej sieti bývalý politik a občiansky aktivista Juraj Mesík. Čo všetko sa kvôli očkovaniu deje... Čítať ďalej
28 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.