Nezaočkovanému odmietli transplantovať srdce!
27 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Nemocnica v americkom meste Boston odmietla urobiť transplantáciu srdca pacientovi, ktorý nebol zaočkovaný proti ochoreniu Covid-19. V stredu o tom informovali americké televízie. U nás o tom informovala TA3.

Hovorkyňa bostonskej nemocnice Brigham and Women's Hospital potvrdila, že od prijímateľov transplantovaných orgánov požadujú očkovanie proti koronavírusu. Pacientov otec David Ferguson vystúpil v spravodajských televíziách a porozprával o tejto rodinnej situácii. Uviedol, že jeho 31-ročný syn čakal na transplantáciu srdca a je v život ohrozujúcom stave.

Česko hlási opäť rekordnú bilanciu covidu, pribudlo ďalších 54.685 prípadov
Česká republika vo štvrtok ráno oznámila tretí deň po sebe rekordný denný prírastok počtu infekcií COVID-19. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za uplynulý deň zaznamenalo celkovo 54.685 nových prípadov nákazy a u ďalších 4945 ľudí sa... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Vyradený zo zoznamu príjemcov

Tento pacient, ktorý bol s transplantáciou v bostonskej nemocnici na rade, odmietol vakcínu proti covidu. „Presadzujú takúto politiku, a keďže syn nechce vakcínu, vyradili ho zo zoznamu čakateľov na transplantáciu srdca,“ povedal Ferguson.

Nemocnica Brigham and Women's Hospital požaduje niekoľko vakcín. Nemocnica takisto požaduje od kandidátov na transplantáciu určitý životný štýl, aby sa vytvorila čo najlepšia šanca na úspešnú operáciu.

Historický úspech v transplantácii. Mohlo by to pomôcť mnohým pacientom
Americkí chirurgovia úspešne transplantovali 57-ročnému mužovi srdce z geneticky modifikovaného prasaťa. Ide o prelom v medicíne, ktorý by jedného dňa mohol pomôcť vyriešiť obrovský nedostatok ľudských orgánov od darcov. Informáciu priniesla TA3.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Na presun je málo času

Podľa vyjadrenia odborníka na lekársku etiku Arthura Caplana: „Po akejkoľvek transplantácii je imunitný systém človeka potlačený. Covid ho môže zabiť. Orgány sú vzácne. Nedávajú ich niekomu, kto má malú šancu na prežitie, keď iní, ktorí sú zaočkovaní, majú po operácii lepšiu šancu na prežitie.“

Práve preto pacienti bez vakcíny nie sú zaradení do zoznamu čakateľov. Otec vyhlásil, že rešpektuje voľbu syna a plánuje ho dať preložiť do inej nemocnice, ale majú krátky čas na to.

Štúdia: Koľko prežije Omikron na pokožke a na plastových povrchoch?
Variant koronavírusu Omikron dokáže na plastových povrchoch a ľudskej pokožke prežiť dlhšie ako predchádzajúce kmene vírusu. Je to výsledok výskumu japonských vedcov, píše de.euronews.com. Štúdia tímu z Prefektúrnej lekárskej univerzity v Kjóte... Čítať ďalej
27 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy. Redakcia HD.