Levoča: Ďalšiu časť Námestia Majstra Pavla zrekonštruovali, je z nej pešia zóna
27 | 01 | 2022 I IM/tasr

Ďalšiu časť Námestia Majstra Pavla v Levoči zrekonštruovali, bude slúžiť ako pešia zóna. Primátor mesta Miroslav Vilkovský pri príležitosti slávnostného otvorenia obnovenej časti uviedol, že rekonštrukciou prešla východná strana námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť vrátane chodníka na Košickej ulici po križovatku s Mäsiarskou ulicou.

Práce prebiehali od mája minulého roka, keď mesto podpísalo zmluvu so zhotoviteľom, spoločnosťou Eurovia Sk. Spočívali v komplexnej rekonštrukcii infraštruktúry, vodovodu, kanalizácie, rozvodov, ako aj verejného osvetlenia. Okrem toho pôvodný asfaltový povrch nahradili žulová dlažba a čadičové kocky. „Materiály, ktoré sa pri prestavbe použili, majú lepšiu nasiakavosť ako tie predošlé, a dokážu tak lepšie zachytiť dažďovú vodu a udržať ju na mieste, ozrejmil Vilkovský.

Časť prostriedkov na túto investíciu získala radnica aj z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR prostredníctvom programu podpory menej rozvinutých regiónov. Celkové náklady na tretiu časť II. etapy dosiahli takmer 1,25 milióna eur eur.

Kto by mohol byť primátorom Prešova?
Kto bude kandidovať za prvého muža, alebo ženu mesta Prešov, zisťovali v denníku SME. Jedno meno je známe, ďalší zatiaľ oficiálne kandidatúru nepotvrdili. Otázka, ktorú položil denník SME znela: Budete kandidovať v tohtoročných jesenných... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Východná a južná časť historického centra mesta Levoča, ktorá je spolu s bazilikou a radnicou zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, je tak už kompletne zrekonštruovaná. Mesto Levoča intenzívne pracuje na obnove námestia už niekoľko rokov. „V rokoch 2011 - 2013 prebiehala prestavba južnej časti a následne v rokoch 2018 – 2020 sa pokračovalo s rekonštrukciou východnej strany,“ doplnil Vilkovský.

Samospráva má v pláne v obnove námestia pokračovať, všetko však závisí od získania finančných prostriedkov. Primátor odhaduje, že ďalšie tri etapy, ktoré zahŕňajú zostávajúcu severnú a západnú časť, si vyžiadajú odhadom šesť miliónov eur. „Ide o finančne veľmi náročnú investíciu vzhľadom na to, že ide o národnú kultúrnu pamiatku. Len druhá etapa stála približne tri milióny eur. Verím, že sa nám podarí v rámci možností pokračovať v obnove nielen samotného námestia, ale aj budov, ktoré sú jeho súčasťou a sú majetkom mesta,“ dodal Vilkovský.

Raj slovenských príčinlivých lajniakov
Hovnivál je odborne lajniak obyčajný. Krásne to slovo - lajniak. Zbierajú si svoje milované lajná vo svojom najbližšom okolí. Vajíčka kladú buď priamo do nich - už vyformovaných do guličiek, lebo tie s lepšie premiestňujú ako napríklad kocky, alebo... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ivan Brožík