Ďalší múr s bezpečnostnými kamerami a detektormi pohybu medzi dvoma štátmi! (VIDEO)
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

A je to tu! Poľské úrady oficiálne „odklepli“ začatie výstavby múru na hranici s Bieloruskom v hodnote 353 miliónov eur. Presné miesto, kde sa začne s jeho budovaním, sa z bezpečnostných dôvodov nezverejnilo, informuje de.euronews.com.

Ďalšia bariéra

Bariéra vybavená kamerami a detektormi pohybu by mala byť dokončená do júna. Tlak na hraniciach sa počas zimy zmiernil a niektoré tábory migranti už opustili. Najmenej 12 ľudí zomrelo v lesoch od zimy alebo hladu.

O nelegálne prekročenie poľsko-bieloruskej hranice sa pokúšajú teraz už skôr menšie skupiny do 30 osôb. V októbri minulého roka ich tam bolo často niekoľko stoviek, uviedla Krystyna Jakimik-Jaroszová, hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže

Porušovanie ľudských práv?

Výstavba múru vyvoláva otázky týkajúce sa ľudských práv, pretože komplikuje právo na azyl. Minulý rok prekročili hranice z Bieloruska do Poľska tisíce migrantov, väčšinou z Blízkeho východu. Európa vidí pôvod tohto prílevu v Bielorusku, ktoré podporuje migrantov prísľubom ľahkého vstupu do Európskej únie, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Migrácia bola a je pre Európu rozdeľujúcou témou. Hybridná vojna na hraniciach EÚ
Po istom období v tieni korony sa v roku 2021 téma migrácie opäť vrátila viac do centra pozornosti - ako hybridná vojna na bieloruských hraniciach, píše de.euronews.com. „Na poľsko-bieloruskej hranici sa odohráva hybridná vojna," - opísal situáciu... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.