Otvárajú reštaurácie a kaviarne, hoci počet chorých rastie (VIDEO)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Napriek výraznému nárastu počtu prípadov Holandsko zmierňuje pravidlá boja proti pandémii koronavírusu, informuje de.euronews.com.

Pripúšťa riziko

Po viac ako piatich týždňoch budú môcť byť reštaurácie, divadlá, múzeá a kiná opäť otvorené do 22. hodiny. Vláda pripúšťa, že ide o riziko, ale dlhší život s prísnymi obmedzeniami ohrozuje súdržnosť spoločnosti.

Vrchol sa očakáva v marci

Podľa hlavnej epidemiologičky krajiny Susan van den Hofovej  sa očakáva, že počet hospitalizácií pacientov s COVIDom-19 sa zvýši. Za posledný týždeň sa zaznamenal nárast o 15 percent.

Vrchol sa pravdepodobne dosiahne v marci. Neplatí to však len pre jednotky intenzívnej starostlivosti. Ako epidemiologička uviedla, na JIS-kách bolo prijatých približne o tretinu menej pacientov s koronavírusom.

Míňajú sa účinku: Budú čoskoro zrušené medzinárodné zákazy cestovania? Zruší sa aj preukazovanie očkovania?
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa mali zmierniť alebo úplne zrušiť zákazy cestovania do zahraničia, píše de.euronews.com. Nie je to účinná zbraň Zákazy cestovania „nie sú účinné pri zastavení medzinárodného šírenia, ako jasne... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Veľký tlak na vládu

Nedávno sa v krajine skončil tvrdý lockdown z 18. decembra a opäť sa otvorili obchody a školy. Tlak na vládu, aby zrušila posledné prísne obmedzenia, bol veľký. Starostovia tiež poukázali na to, že v susednom Nemecku a Belgicku je všetko otvorené, a preto sa zákazy už nemôžu presadzovať.

Rekordy vo Francúzsku a Rumunsku

Francúzsko medzitým opäť zaznamenalo rekordné počty infekcií. Zaregistrovaných bolo 501 635 nových infekcií. Napriek tomu sa niektoré obmedzenia pre očkovaných a uzdravených zmierňujú. Avšak tí, ktorí neboli očkovaní, alebo nedávno ochoreli, teraz nesmú vôbec vstupovať do reštaurácií, kín a divadiel.

Aj Rumunsko zažíva nový rekord, a to takmer 20 000 nových infekcií za  24 hodín, ale väčšina pacientov má mierne príznaky podobné chrípke. S cieľom odbremeniť nemocnice v krajine otvorili 174 špeciálnych centier pre prípady mierneho COVIDu, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

EMA: Príliš veľa boostrov môže preťažiť imunitný systém. Zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny proti Omikronu
Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred pravidelným posilňovacím očkovaním v krátkych intervaloch. Uviedla, že je potrebné nájsť spôsob, ako prejsť od pandémie k endemickému výskytu. EMA zatiaľ nevidí potrebu upravenej vakcíny na Omikron,... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.