Nový level vládneho chaosu (Igor Daniš)
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Názor Igora Daniša (Pravda)

Bezradnosť našej vlády pri zvládaní pandémie je každému dobre známa. Najprv menila opatrenia každý mesiac, potom každé dva týždne. Teraz preradila na nový rýchlostný stupeň, zmeny prichádzajú už po týždni, píše Igor Daniš v článku Zmätok na pokračovanie. Vláda prichádza s novými pravidlami, uverejnenom v denníku Pravda.

Vláda nevie, čo má robiť

Pritom riziká omikronu sú už dlhšie dostatočne známe, máme skúsenosti z iných štátov Európy, napríklad z Dánska, kam nová vlna korony dorazila už pred mesiacom. Mohli by sme si tak nastaviť pevnejšiu stratégiu až do jari. Lenže naša vláda znovu ukazuje, že nevie, čo má robiť. Namiesto toho, aby jednotlivé opatrenia boli nastavené cielene a čo najjednoduchšie, aby boli jasné každému, sú stále viac a zbytočne zmätočné, konštatuje Igor Daniš.

Omikronové Kocúrkovo vlády – kto by sa v tom vyznal? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Ingrid Vrabcová Omikronová vlna síce s omeškaním, no predsa dorazila. V najbližších týždňoch bude počet infikovaných dosahovať rekordné čísla. Svetlo na konci tunela zatiaľ nevidíme. Od vlády by sme očakávali, že... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Ľudia sa v tom už strácajú

Málokto sa v pravidlách vyzná. Kto sa pustí do ich preštudovania, iba sa domotá a radšej bude robiť všetko po svojom. To sa môže týkať aj rôznych prevádzok.

Teraz prichádzajú nové pravidlá pre testovanie a karanténu. Ako poznamenáva Igor Daniš, logicky museli prísť, pretože hrozí, že pre dlhú karanténu a vysoké počty infikovaných bude ohrozené vykonávanie niektorých profesií dôležitých pre fungovanie štátu. Pri skrátení karantény a izolácie z desať na päť dní ide preto o pozitívnu správu. A musíme dodať, že aj logickú. Rovnako tiež uznávanie AG a LAMP testov okrem doteraz povinných PCR testov.

Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby (Martin Makara)
Názor Martina Makaru (Pravda) Pohľad na výsledky posledných parlamentných volieb a aktuálnych údajov o dôvere verejnosti voči vláde naznačuje, že Slovensko sa stalo rukojemníkom svojej vlastnej voľby, konštatuje Martin Makara v komentári pod... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

... a chaos pokračuje

Podľa Igora Daniša namiesto toho, aby jednotlivé opatrenia boli nastavené cielene a čo najjednoduchšie, aby boli jasné každému, sú stále viac a zbytočne zmätočné.

Už len rozlišovanie medzi karanténou a izoláciou bude niektorým ľuďom robiť ťažkosti a budú si ich pliesť. A to je to najmenej. Karanténa môže trvať päť dní iba vtedy, ak sa deň predtým nevyskytli príznaky neumožňujúce pracovnú činnosť.

Nuž, to je čo? Bolenie hlavy? Kašeľ? Celková slabosť? Platia rovnaké príznaky pre všetky povolania? Pretože z pohľadu šírenia korony by to tak malo byť. Taktiež je veľmi zmätočné pravidlo, či ľudia boli spolu bez respirátora menej či viac ako päť minúť, vzdialení od seba dva lebo menej ako dva metre. Kto si to bude vždy presne pamätať? – pýta sa Igor Daniš.

To všetko s upozornením ministerstva zdravotníctva, že ide o pragmatické rozhodnutie, nie medicínske. S dodatkom, že podľa jednej štúdie bola viac ako polovica pozitívne testovaných infekčná aj po piatom dni. Akoby sa ministerstvo vopred zbavovalo zodpovednosti.

Od Matoviča nič zmysluplné čakať nemožno. Ľudia uverili dobrodruhom a pochabým avanturistom (Marián Repa)
Názor Mariána Repu (Pravda) Pred dvomi rokmi mali mnohí veľké očakávania a volili zmenu. Nádej, že sa veci pohnú dopredu, sa však veľmi rýchlo zmenila na obrovské sklamanie, konštatuje v článku Slovensko 2022: Keď chýba nádej, uverejnenom v... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

V tom sa už nedá vyznať

To, že presné dodržiavanie v praxi bude z logických a pragmatických dôvodov ťažko dosiahnuteľné, netreba pochybovať. Rovnako tak ani platné opatrenia – niekde je jednej skupine vstup dovolený, druhej nie, inde pre všetkých vstup voľný.

Ako ďalšej zdôrazňuje Igor Daniš, omikron tak ľahko nezmizne. Pravdepodobne nás čaká rovnaký scenár ako pred rokom. Predstava, že vláda bude prijímať stále mätúce rozhodnutia, neveští nič dobrého, hoci sme si už tak trochu zvykli.

Stratí koronavírus „vďaka“ Omikronu svoju hrozivú povesť?
Komentár The Epoch Times Omikron sa stal krátko po svojom objavení strašiakom. Medzitým je k dispozícii čoraz viac poznatkov. Môže byť tento variant dokonca začiatkom konca pandémie? Koronavírus by sa mal stať „endemickým" - a to čo najskôr. „To... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

S koronou sa budeme musieť naučiť žiť

Nesmieme pritom zabúdať, že omikron nie je posledným variantom, čo zdôraznil aj generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. S koronou sa budeme musieť naučiť žiť, očkovanie je beh na dlhú trať. Omikron by mohol byť vhodnou príležitosťou, ako sa to pri dodržiavaní určitých minimálnych a jasných opatrení naučiť. To by však najprv naša vláda musela vedieť, čo má robiť, dodáva na záver Igor Daniš vo svojom článku v denníku Pravda.

(Medzititulky red. HD.)

Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dve tváre vládnych politikov (Michal Horský)
Názor Michala Horského (Pravda) Príbeh pokrytectva, alibizmu a zahrávania sa s dôstojnosťou občanov. Sága o referende za predčasné voľby odkrýva dvojtvárnosť vládnych politikov, ako aj postupnú stratu zábran štandardnej opozície pri spolupráci s... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.