Byť v teple a hladný, alebo najedený a v zime? – Túto otázku si kladie čoraz viac Britov (VIDEO)
27 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Kúrenie, alebo nákup potravín? – takáto otázka v zime zamestnáva čoraz viac britských domácností, píše de.euronews.com.

Inflácia a životné náklady sa výrazne zvýšili. V dôsledku toho značne  narástol počet ľudí, ktorí sa obracajú na potravinové banky.

Podľa charitatívnej organizácie Trussell Trust, ktorá je jedným z najväčších prevádzkovateľov potravinových bánk v krajine, bolo len v minulom roku ľuďom v núdzi rozdaných 2,5 milióna balíčkov.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje nárast o 33 percent. Tento trend je však badateľný od roku 2015. Podľa Trussell Trust v roku 2021 smerovala takáto pomoc pre 980 000 detí, ktoré sa ocitli v núdzi.

Proti chaosu a vyčerpaniu z koronových opatrení: Celonárodný štrajk učiteľov vo Francúzsku (VIDEO)
Učitelia v celom Francúzsku odišli z práce. Protestovali proti koronovej politike Emmanuela Marcona a neustále sa meniacim pravidlám pre školy, píše de.euronews.com. Podľa ministerstva školstva sa na ňom zúčastnilo 38,5 percenta všetkých učiteľov... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Obvykle som pomáhala ja, teraz som na pomoc odkázaná sama“

Mnohí klienti sa v potravinovej banke registrovali po prvýkrát. „Myslím, že je veľa ľudí, ktorí sa nikdy predtým nedostali do takejto situácie," - vysvetľuje 45-ročná Heidi, ktorá má pred sebou košík plný potravín z potravinovej banky v Colchesteri vo východnom Londýne.

„V istom momente som sa rozhodla, že sa do potravinovej banky zaregistrujem. Zvyčajne som dávala  potravinové dary do vozíka pri zbierkach v supermarketoch pre ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi. Teraz pomoc potrebujem sama,“ – vysvetľuje Heidi.

Dôvod? Všetky ceny sa zvýšili, účty sú veľmi vysoké. „Elektrina je drahšia. Teraz na ňu mesačne miniem okolo 80 libier, minulý rok to bolo 40 alebo 50 libier,“ – dodáva 45-ročná žena.

STO pozvánok na „lockdown drinky“ v záhrade na Downing Street. Unikol pozývací mail (VIDEO)
Ako vážne brala britská vláda pandémiu na jar 2020? Táto otázka sa opäť kladie po tom, čo sa ukázalo, že zamestnanci premiéra Borisa Johnsona boli pozvaní na uzavreté stretnutie v záhrade jeho kancelárie na Downing Street, informuje... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Inflácia najvyššia za posledných 30 rokov

Inflácia sa v Británii v decembri vyšplhala na 5,4 percenta, čo je najvyššia úroveň za posledných tridsať rokov.

Elizabeth Mytomová z potravinovej banky Norwood & Brixton vysvetľuje, že profil klientov potravinovej banky sa zmenil.

„Určite je viac ľudí, ktorí majú prácu, ale nedokážu pokryť základné životné náklady, pretože sú teraz veľmi vysoké, a mzdy sa nezvýšili. Ale je tu aj veľa ľudí, ktorí prišli o prácu.“

Očakáva sa, že životné náklady v Británii v apríli ešte viac porastú v dôsledku očakávaného zvýšenia daní, uzatvára de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

Búrlivé protesty proti COVID opatreniam: Demonštranti zaútočili na budovu parlamentu v Sofii (VIDEO)
Bez ohľadu na vysoký počet nakazených COVIDom-19 v Bulharsku je vláda v Sofii za svoje reštrikcie pod paľbou ostrej kritiky. Denne sa tam nakazí 7 000 ľudí, informuje de.euronews.com. Demonštranti sa zhromaždili v centre Sofie. Došlo k ostrým... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.