Aké sankcie by mohla EÚ uvaliť na Moskvu, ak Rusko napadne Ukrajinu?
26 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Pokračujúca eskalácia situácie na hraniciach s Ukrajinou zo strany Moskvy núti Brusel zvážiť svoje možnosti v prípade útoku, píše de.euronews.com.

V súvislosti s rastúcimi obavami, že by mohlo dôjsť k ruskej invázii na Ukrajinu, sa zintenzívňujú rokovania o tom, ako bude Západ reagovať.

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken varoval pred „masívnymi dôsledkami", ak Moskva napadne východoeurópsku krajinu, ale nešpecifikoval, aké presne by to malo dôsledky.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa stretli v Bruseli, aby prediskutovali svoju vlastnú reakciu, a zámerne sa nevyjadrili k tomu, ako by mohla vyzerať.

Ak Putin začne inváziu na Ukrajinu, EÚ a jej spojenci majú na stole niekoľko možností.

„Mĺkvy“ Nord Stream 2: Čaká ho osud len kopy šrotu? (Sebastian Zimmermann)
Komentár Sebastiana Zimmermanna (Euronews) V súvislosti s ukrajinskou krízou rastie tlak na Nemecko, aby zastavilo projekt Nord Stream 2. Neuvedenie plynovodu do prevádzky je jednou z hospodárskych sankcií, ktoré by mohli byť uvalené v prípade... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Hospodárske a finančné sankcie

Na Rusko bolo v priebehu rokov uvalených viacero sankcií, pričom každá z nich mala rôzny úspech. Jedným z najnovších opatrení v prípade invázie do Moskvy by mohlo byť odrezanie krajiny od systému finančných transakcií SWIFT, ktorý je jednou z hlavných súčastí globálneho systému na prevod peňazí po celom svete.

Odrezanie Ruska od tejto siete by malo vážne dôsledky a veľmi by sťažilo uskutočňovanie akýchkoľvek finančných transakcií so západným svetom, a to aj v celosvetovom meradle.

Podľa profesora Markusa Zienera z German Marshall Fund Spojených štátov amerických to však nie je také jednoduché.

Nemecko ohrozuje svoju dôveryhodnosť: Prečo odmieta dodávky zbraní na Ukrajinu a nemá jasný postoj k Rusku? (Fabian Busch)
Názor Fabiana Buscha (GMX) Ako by mal Západ reagovať na eskaláciu ukrajinskej krízy? Na túto otázku neexistuje v Berlíne jednoznačná odpoveď. V nemeckej vládnej koalícii a v opozičnej CDU/CSU sa názory na dodávky zbraní alebo prípadné sankcie... Čítať ďalej
26 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko má stovky miliárd v zlate a dolároch

„Ak by Rusko odrezali od systému SWIFT, zasiahlo by to v podstate všetky finančné inštitúcie v Rusku.“ Rusko má však nahromadené stovky miliárd v zlate a amerických dolároch. Majú veľké rezervy a úzko spolupracujú aj s Čínou.

„Rusko by teda mohlo nájsť spôsob, ako obísť vplyv týchto sankcií, a to je kontroverzná vec. V skutočnosti nevieme, aké veľké škody to Rusom spôsobí,“ – dodáva profesor.

Oddelenie Ruska od SWIFTu by však predstavovalo problém aj pre Európu. Napríklad spoločnosť nakupujúca ruský zemný plyn by nemohla platiť bežným kódom SWIFTu

Američania nás chcú zatiahnuť do konfliktu s Ruskom (Ivan Hoffmann)
Názor Ivana Hoffman (Pravda) Slovenská polemika, či si pozvať do domu amerických vojakov, veľmi pripomína českú debatu na rovnakú tému z rokov 2006 až 2009. V Česku chceli Američania vybudovať radar, ktorý mal byť súčasťou protiraketovej raketovej... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Nord Stream 2

Nie je možné spomenúť reakciu Západu bez toho, aby sa nehovorilo o kontroverznom energetickom projekte....

Plynovod, ktorý bol dokončený v septembri minulého roka, mal zabezpečiť ruský plyn cez Baltské more do Nemecka, a tým aj prepojenie s Európou. V súčasnosti však čaká na zelenú od nemeckých regulačných orgánov a úradov EÚ.

Jeho kritici tvrdia, že oslabuje európsku energetickú nezávislosť a môže sa zneužiť ako politický nástroj Moskvy, zatiaľ čo jeho zástancovia tvrdia, že je potrebný na zvýšenie energetickej bezpečnosti EÚ prostredníctvom stabilných dodávok.

Spojené štáty už dlho vyjadrujú obavy v súvislosti s projektom Nord Stream 2, ale väčšinou sa stretávajú s nevšímavosťou.

Nedávny signál nemeckého kancelára Olafa Scholza však naznačil, že Berlín by mohol zvážiť zastavenie plynovodu v reakcii na útok na Ukrajinu.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Západ nemá jednotný postup

Napriek všetkým rečiam o potrestaní Putina a prezentácii jednotného frontu sa v zákulisí nedosiahla dohoda o tom, ako postupovať v prípade útoku.

Pokiaľ ide o systém finančných transakcií SWIFT, podľa profesora Zienera „neexistuje jasná odpoveď".

Iní chcú ísť opačným smerom a zasiahnuť Rusko tam, kde ho to finančne najviac zabolí.

Pokiaľ ide o Nord Stream 2, v celej EÚ existujú rozpory, a to aj v nemeckej koaličnej vláde.

Berlín zablokoval dodávky zbraní z Estónska na Ukrajinu, pretože tieto zbrane obsahujú nemecké komponenty. To by mohlo obmedziť schopnosť Kyjeva reagovať na akýkoľvek útok, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

„Protiveľmocenský komplex“ Slovákov (Peter Weiss)
Názor Petra Weissa (Pravda) Pozorujúc dianie okolo Dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA) som si spomenul na výsledky medzinárodného výskumu Transatlantické trendy z roku 2004, píše bývalý politik a diplomat Peter Weiss v článku... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.