Severoatlantická aliancia nie je vhodná pre Európu dvadsiateho prvého storočia
25 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Foreign Affairs: Nastal čas zavrieť dvere do NATO? „Obranná aliancia nie je vybavená na to, aby zvládla konflikt medzi nečlenskou krajinou usilujúcou sa o členstvo a jadrovou mocnosťou, ktorá je pekelne odhodlaná toto členstvo odmietnuť,“ myslí si Michael Kimmage. Jeho úvahy zaznmenal web casopisargument.cz.

Michael Kimmage sa špecializuje na históriu studenej vojny, na diplomatickú a intelektuálnu históriu USA v dvadsiatom storočí a na americko-ruské vzťahy od roku 1991. V rokoch 2014 až 2016 pôsobil v oddelení politického plánovania ministra na ministerstve zahraničných vecí USA, kde mal na starosti portfólio Rusko/Ukrajina.

Severoatlantická aliancia nie je vhodná pre Európu dvadsiateho prvého storočia. Nie je to preto, že by to tvrdil ruský prezident Vladimír Putin, ani preto, že by sa Putin snažil využiť hrozbu širšej vojny na Ukrajine na to, aby si vynútil neutralitu tejto krajiny a zastavil rozširovanie aliancie. Je to skôr preto, že NATO trpí vážnou konštrukčnou chybou: rozprestiera sa hlboko v kotli východoeurópskej geopolitiky, je príliš veľké, príliš zle definované a príliš provokatívne pre svoje vlastné dobro, píše Michael Kimmage pre magazín Foreign Affairs .

Aliancia ba maa začať rozmýšľať

Podľa Kimmage „dlhá fáza rozširovania NATO skončila“ a Aliancia by mala „svoj strategický účel zmeniť a ďalších členov neprijímať“.

Neočakávané riziká rozširovania NATO sa ešte prehĺbili v dôsledku politiky otvorených dverí, ktorá robí východné krídlo aliancie nezrozumiteľným. Vyhlásenie NATO z roku 2008, že Ukrajina a Gruzínsko sa raz stanú členmi, bolo v lepšom prípade aspiračné a v horšom neúprimné. Napriek tomu je potenciál pre posunutie východnej hranice NATO veľmi reálny, ako zdôraznili nedávne rokovania o možnom vstupe Fínska a Švédska. Navyše snaha ukrajinskej vlády o vstup do NATO zaplietla alianciu do najvýbušnejšieho etnonacionalistického konfliktu v regióne, aj keď zástancovia autonómie NATO považujú ukrajinské členstvo za čisto záležitosť rešpektovania charty aliancie, ktorá zakotvuje politiku otvorených dverí, alebo za Bohom dané právo Kyjeva vybrať si.

Ukrajina do NATO? Šialenstvo!

„Aliancia je už príliš rozšírená v jednom z najnebezpečnejších susedstiev na svete a začlenenie Ukrajiny by bolo strategickým šialenstvom. Washington by mal v nadchádzajúcich konfliktoch s Ruskom využiť ekonomické štátnické prostriedky a mala by byť na vyjednávanie vytvorená nová inštitúcia bez účasti NATO,“ uzatvára svoje zamyslenie , citované na webe casopisargument.cz Michael Kimmage.

Celý článok si v angličtine môžete prečítať tu.

Takže ani noha, páni Korčok, Naď a spol? Biden chce do východnej Európy poslať tisíce vojakov!
Prezident USA Biden zvažuje nasadenie až 5000 amerických vojakov vo východnej Európe. informuje o tom český web prvnizpravy.cz. Americký prezident Joe Biden zvažuje nielen nasadenie amerických vojakov ale tiež lodí a lietadiel vo východnej Európe... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_____________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.