Soročinová: Prvou obeťou konfliktu Rusko - USA sa stáva Ukrajina
27 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Monika Sofiya Soročinová sa pozastavila nad situáciou na Ukrajine. 

Kým naši ministri Naď a Korčok prorokujú konflikt na Ukrajine a preto vraj potrebujeme podpísať zmluvu s USA čím skôr, realita je trošku iná...

Má toho Ukrajina dosť?

Podľa M. S. Soročinovej sa zdá, že manipulácie západu v prospech militaristických plánov, má Ukrajina už dosť. Európska komisia Ukrajine schválila 1,2 miliardy eur. Mala by to byť podľa von der Leyenovej pomoc riešiť problémy s hrozbou napadnutia. Bolo by to pekné, lenže Soročinová pripomína: "Ukrajina nie je členom Európskej únie, táto štedrá “finančná pomoc” sa javí skôr ako náplasť na ranu Ukrajine za to, čo sa tam chystajú predviesť štáty EÚ, USA a NATO."

Paralela s Afganistanom?

"Len za ostatných pár dní, tak EÚ spolu s USA doslova naliali do Ukrajiny takmer 1,5 miliardy EUR, čo sa začína nápadne podobať na situáciu v Afganistane. 20 rokov práčky pre USA a masy oligarchov." Vysvetľuje M. S. Soročinová: "V prípade Ukrajiny sa pridáva aj EÚ, veď je pohodlnejšie mať takúto práčku hneď za hranicou Schengenu, na Ukrajine."

Robme si svoju prácu a buďme pokojní,

vyzýva podľa Soročinovej tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexej Danilov: “Zámerom Ruska je len rozkolísať vnútornú situáciu na Ukrajine, čo sa im aj darí. Našou úlohou je robiť si svoju prácu a byť pokojní. Či sme pripravení na ich akcie? Áno, sme pripravení, ale či sa aj nejaké akcie uskutočnia, to nevieme. Avšak netreba robiť žiadne unáhlené kroky.” Povedal A. Danilov v rozhovore pre BBC, pričom podotkol, že kým USA, sťahuje svojich diplomatov z Ukrajiny, štáty EÚ sa k tomuto kroku zatiaľ neuchýlili a zdôraznil, že aj v tomto prípade je jasné, že každý zo západných štátov si aj v súvislosti s Ukrajinou robí svoju vlastnú politiku. Povedal, že nejaký spoločný menovateľ pre “západ” už neexistuje. Týmito slovami Danilov vlastne vyjadril, že na Ukrajine sú si vedomí toho, že z tejto krízy sa snaží západ vyťažiť čo najviac, pričom každý štát má zámer presadzovať svoje vlastné záujmy a profitovať pre seba."

Ján Baránek: Ukrajina je "len" zástupný problém. Obrovská vojna hrozí inde
Ján Baránek vo svojom videu z ciest vysvetľuje, že hrať sa na zlých američanov a dobrých Rusov je tiež krok vedľa. A s prijatím dohody tiež nesúhlasí. K dohode sa už vyjadrovať nebude, hoci to, čo predvádzajú Korčok s Naďom je podľa J. Baránka... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Danilovova rozumná reč

Danilov počas svojho interview obvinil USA, že Ukrajina prišla o Krym preto, lebo USA odkladalo uvalenie sankcií voči Rusku na «potom», rovnako obvinil Nemecko a Francúzsko zo spoluzodpovednosti za situáciu na Ukrajine. "Odmietnutím jej prijatia do. Na margo rozmiestnenia ruských vojsk neďaleko od hraníc s Ukrajinou, povedal Danilov, že Rusi «majú právo na to, aby si takto rozmiestňovali svoje vojská a organizovali cvičenia. Stále to Rusi robili a nie je dôvod im to zakazovať, je to predsa ich vlastné územie. Je to pre nás síce nepríjemné, ale nie je to pre nás žiadna novinka. Ak pre niekoho na západe je toto novinkou (že Rusi maju svoje vojská rozmiestnené neďaleko od hraníc s Ukrajinou), tak teda prepáčte…», uzavrel. A. Danilov opakovane vyzval Ukrajincov, aby sa upokojili a neprepadali panike."

Zelenskij upokojuje občanov

Výzvy na upokojenie obyvateľstva vystúpili aj prezident Zelenskij, ako aj minister obrany Reznikov. "Ten dnes povedal," píše Soročinová, "že pokiaľ bude ponuka zo strany ministra obrany Ruska Sergeja Šojgu, je Reznikov pripravený sa s ním stretnúť, aj za účasti medzinárodných partnerov. Zelenskij vo svojom prejave po zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny vyjadril záujem o deeskaláciu napätia. Podotkol, že momentálne neexistuje žiadny dôvod tvrdiť, že Rusko chystá voči Ukrajine ofenzívu a že situáciu majú na Ukrajine pod kontrolou."

Kto teda šíri hystériu?

M. S. Soročinová píše, že najmä Biely dom a západné médiá. "Predstavitelia Ukrajiny tieto mediálne výstupy nazvali «polovojenskou fikciou» a vyzvali na ich nešírenie. Podozrievajú ich, že jediným cieľom mediálnej propagandy je destabilizácia ekonomiky a pád Hrivny."

Osoby s nízkymi schopnosťami výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti
Gustáv Murín uvádza pôsobenie Juraja Šelgu v širších súvislostiach. Všíma si ho na základe rozhlasovej relácie, kde vehementne obhajoval zmluvu s USA. A to v rozhlase, ktorý má byť nestranný a verejnoprávny. Kto v RTVS klamal G. Murín... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Ideálny mediátor - Slovensko

Ukrajina je ideálny priestor pr našu diplomaciu, aby mohla v tomto západom vyvolanom konflikte, pôsobiť ako hlavný mediátor medzi Ruskom a Ukrajinou. "Mohli by sme si takto posilniť pozíciu aj v rámci EÚ a NATO. No vyzerá to tak, že naši vládni predstavitelia majú záujem z krízy na Ukrajine ťažiť v takom štýle, ako to robili USA 20 rokov v Afganistane…"

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.