Nikdy som nikde nečítal, že by niekto seriózny potvrdil to, čo tvrdia americké tajné služby
25 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

"Americké tajné služby niečo tvrdia, ale nečítal som, že by to niekedy niekto potvrdil." Český frontový fotograf  o Ukrajine.

Líbya, Egypt, Stredozemné more, Náhorný Karabach, východ Ukrajiny, Rusko. Nielen odtiaľ svoje snímky reportoval. Dostal za nich množstvo ocenení. Doma predovšetkým v Czech Press Photo. Čo s človekom urobí skúsenosť pozorovateľa vojnových konfliktov? Hosťom Českého rozhlasu Plus bol fotograf Stanislav Krupař. Text priniesol web parlamentnilisty.cz.

"V krátkom čase by fotograf Stanislav Krupař mal odísť na východ Ukrajiny. „V marci by som rád stihol s mojimi ruskými priateľmi prejsť tretíkrát v živote Bajkal na lyžiach,“ podotkol v rozhovore pre CRo.

Lekcia rusofóbom

"Pre mňa majú ľudí aj iné kvality, než sú ich politické názory. A ja si dosť zakladám na tom, že sa priatelím s ľuďmi, alebo stretávam sa s ľuďmi, ktorí vidia svet aj inak ako ja a mnohokrát sú pre mňa inšpiratívni. Nie, že by ma presvedčili svojimi názormi na politiku, ale vedia tisíc vecí, ktoré ja neviem a rád sa to od nich naučím, alebo ich počúvam,“ odvetil Krupař. Čo na to náš mainstream a naši "politici"?

Nehrám sa na vierozvestca národov

„Nepúšťam sa do veľkých diskusií. Nevzal som si na seba rolu nejakého vierozvesta svetových názorov. Ľudí počúvam, a keď už hovoria niečo, že sa to vo mne začína šprajcovať, tak sa ozvem, ale v zásade v Rusku nevediem nejaké debaty o tom, prečo vidia svet inak ako ja. Čert vie, ako by som ho videl ja, keby som sa v tom Rusku narodil,“ povedal Krupař.

Má svoj názor a svoje poznatky, využíva ich svojim mozgom

 „Konflikt na východe Ukrajiny sledujem s napätím od jeho začiatku. My máme informácie tajných služieb, nejaké statementy ruskej strany, ktoré hovoria, že sa tam nič nedeje. Potom nám americké tajné služby hovoria, že sa tam schyľuje ku konfliktu, ale ja som nečítal relevantnú správu reportéra, ktorý by mi to potvrdil. Hoci sa cítim zakotvený v západnej spoločnosti, ale predsa nemôžem veriť tomu, čo mi nabulíka tajná služba akéhokoľvek štátu,“ povedal. 

Mainstream v rukavičkách so salónnou kaviarenskou žurnalistikou

„Bol som na východe Ukrajiny nespočetnekrát od toho 14. roku, kedy ten konflikt vypukol. Tam boli blázni ako ja alebo chlapci zo Slovenska, alebo Honza Šibík, ktorí tam išli na vlastné tričko, ale žiadnej českej redakcii to nestálo za to, aby vyslala vlastného fotografa na územie separatistických republík,“ dodal Krupař.

Fotograf sa vyjadril k možnému útoku Moskvy na Ukrajinu

„Myslím si, že Moskva zaútočiť nemôže. Vladimir Putin, tak ako ho pozorujem roky, nie je úplný blázon, je to dobrý taktik a skvelý stratég. A keby to v tejto chvíli urobil, tak mi to vôbec nedáva zmysel, pretože teraz sa hrá o Nordstream, to slovo by malo v súčasnom ukrajinsko-ruskom konflikte zaznievať neustále, ten plynovod, ktorý sa tiahne do Nemecka. Cez sankcie, o ktorých vyhlasujeme, že Rusom nepredáme poľské jablká, tak od nich jednoducho nakupujeme plyn a sme na tom plyne absolútne závislí,“ zmienil.

„Predsa keby teraz Putin napadol Ukrajinu, tak ten projekt stále neschváleného Nordstreamu pôjde úplne do prčíc. Z môjho pohľadu je lepšie dať šach a počkať, kým sa Nordstream sprevádzkuje – a za pár rokov tým, že odstaví Ukrajinu od toho transportu plynu, môže dať jednoducho mat. A prečo by teraz dával šach mat, keď teraz môže dať šach a mat až o pár rokov... Ale to sú moje názory,“ dodal fotograf Stanislav Krupař. Rozhovor pre ČRo uverejnili parlamentnilisty.cz.

Ako prezident Srbska pozametal s Američanmi
"Nie sme idioti! Tu Rockefeller nevládne! Srbský prezident vymietol Američanov" - všíma si portál parlamentnilisty.cz. „Nebude tu vládnuť Rockefeller, ale tí, ktorí vyhrajú voľby.“ Srbský prezident Aleksandar Vučić v rozhovore pre TV Pink uviedol,... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

___________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.