DPH na potraviny musí ísť dolu!
25 | 01 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Pôdohospodársky výbor žiada prehodnotiť DPH na potraviny. Informuje o tom TA SR

Pôdohospodársky výbor parlamentu žiada rezort pôdohospodárstva a financií prehodnotiť výšku dane z pridanej hodnoty (DPH) na základné potraviny a služby gastrosektora.

Vyplynulo to okrem iného z popoludňajšieho rokovania Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Potraviny na 5 percent DPH!

"Výbor žiada v návrhu uznesenia ministerstvo pôdohospodárstva a ministerstvo financií o prehodnotenie výšky DPH na úroveň 5 % na základné potraviny a pre gastrosektor a následne žiada predložiť úpravu zákona 222 z roku 2004 (o DPH) v skrátenom legislatívnom konaní," povedal predseda výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Uznesenie bolo podľa neho prítomnými členmi výboru jednomyseľne schválené.

Čakať a odďaľovať už sa nedá

Takúto formu komunikácie s rezortmi zdôvodnil Karahuta tým, že štandardnou formou legislatívneho postupu by sa prípadná úprava DPH uviedla do života niekedy v júni, čo je podľa jeho slov neskoro. "Preto aj takáto požiadavka na ministerstvo financií a ministerstvo pôdohospodárstva, aby urobili analýzu situácie," priblížil predseda agrovýboru.    

Ak nič, tak sa zrúti sovenský trh

 Ak nebude SR reagovať na zníženie DPH na potraviny v Poľsku, tak hrozí, že sa na Slovensku posilní takzvaná nákupná turistika smerom do Poľska. "To môže spôsobiť výpadky v maloobchodnom predaji potravín na Slovensku," podčiarkol Karahuta s tým, že Slováci budú zároveň svojimi nákupmi podporovať poľský štátny rozpočet a nie slovenský.

Osoby s nízkymi schopnosťami výrazne nadhodnocujú svoje schopnosti
Gustáv Murín uvádza pôsobenie Juraja Šelgu v širších súvislostiach. Všíma si ho na základe rozhlasovej relácie, kde vehementne obhajoval zmluvu s USA. A to v rozhlase, ktorý má byť nestranný a verejnoprávny. Kto v RTVS klamal G. Murín... Čítať ďalej
25 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

_________________________________

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.