Cena za politiku Covidu: Prečo sú deti v pandémii vývojovo zaostalé?
25 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Komentár Petera Andrewsa (Russia Today)

Deti narodené počas prvého roku pandémie sú vývojovo a kognitívne ďaleko za tým, kde by mali byť... a nie je to kvôli vírusu samotnému, upozorňuje vyštudovaný genetik a vedecký novinár Peter Andrews. 

Toto šokujúce zistenie zverejnila nová veľká štúdia v časopise JAMA Pediatrics o 255 deťoch narodených v nemocnici v New Yorku od marca do decembra 2020.

V skríningových testoch hrubej motoriky, jemnej motoriky a sociálnych zručností vykonaných vo veku šiestich mesiacov mali deti v pandémii nižšie skóre ako deti pred pandémiou. To, či matka mala Covid počas tehotenstva, však nemalo žiadny vplyv na vývoj detí - bez ohľadu na to, aká závažná bola infekcia. 

Ak teda poškodenie nebolo spôsobené vírusom, čo ho spôsobilo?

Hovoril som s doktorkou Dani Dumitriuovou, spoluautorkou štúdie a pediatričkou na Kolumbijskej univerzite, aby som zistil viac. Poukazuje na to, že hoci skóre pandemických detí bolo len o niečo nižšie, tieto priemerné rozdiely by mohli mať hlboký dlhodobý vplyv na celú generáciu.

Zatiaľ čo vedci očakávali, že budú postihnuté iba deti, ktorých matky nakazili Covid, tento výsledok, hovorí Dumitriuová, „ukazuje na potenciálny vplyv na neurovývoj dojčiat narodených počas pandémie bez ohľadu na infekciu matky. Takže potenciálny vplyv na stovky miliónov detí narodených od vypuknutia pandémie, čo môže mať významné dôsledky pre verejné zdravie“.

Omikronové Kocúrkovo vlády – kto by sa v tom vyznal? (Igor Daniš)
Komentár Igora Daniša (Pravda) Ingrid Vrabcová Omikronová vlna síce s omeškaním, no predsa dorazila. V najbližších týždňoch bude počet infikovaných dosahovať rekordné čísla. Svetlo na konci tunela zatiaľ nevidíme. Od vlády by sme očakávali, že... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Tieto dôsledky nemusia byť vo väčšine prípadov nevyhnutne viditeľné – skôr sa prejavia v extrémoch. "Je to preto, že malé posuny v priemernom skóre stoviek miliónov by sa mohli premietnuť do zdvojnásobenia, strojnásobenia alebo až štvornásobku 'miery zlyhania'.“ Inými slovami, viac dojčiat by sa teraz dostalo pod hranicu neúspešných skríningových testov. Ich generácia bude mať vyšší podiel podnormálnych, neschopných ľudí fungovať v spoločnosti.

Zaostali vo svojom vývoji

Pandemické deti sú už po prvých mesiacoch života. A vzhľadom na to, že dopad na bábätká bol zrejme environmentálny, neočakávali by sme, že staršie deti a dospievajúci, ktorých maternica neizolovala od pandemického života, ešte viac zaostali vo svojom vývoji.

Bohužiaľ, odpoveď je áno. Dumitriuová vysvetľuje: „Očakávame, že sa koncept pandémiou vyvolaného účinku na vývoj dieťaťa zovšeobecní aj na iné vývojové štádiá a v literatúre skutočne existujú náznaky, že sa to už deje.“

Nedávno sme sa tomu smiali. Dnes sú implantované covid pasy realitou
Švédsky start-up Epicenter představil mikročip, ktorý je schopný uchovávať údaje o vakcinačnom statuse človeka. Môže byť umiestnený pod kožu človeka. Údaje z čipu načíta každý mobil. Správu priniesla CNN Prima News. Mikročipy obsahujúce... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Ján Papuga

To je sotva prekvapenie. Koniec koncov, sú to mladí ľudia, ktorí boli počas tejto krízy obetnými baránkami. Pol dňa ich nútili mať tváre zavinuté v nechutnej látke a prosili ich, aby sa zaočkovali, aby nezabili svoje babky. 

Niektorí tínedžeri a mladí dospelí stále pracujú a študujú z domu a sú vystavení nekonečným stretnutiam na Zoome v akomsi spomalenom psychologickom mučení. To všetko pre vírus, o ktorom vieme, že pre nich predstavuje extrémne malé riziko.

Nie je však všetko stratené 

Dumitriuová poukazuje na to, že ešte nie je neskoro zvrátiť škody spôsobené týmto poddajným mladým mysliam. „Pretože ešte je celkom skoro, existuje veľa príležitostí zasiahnuť a dostať tieto deti na správnu vývojovú trajektóriu ... rozprávaním, spievaním, hraním a interakciou s nimi a hľadaním bezpečných spôsobov, ako ich vziať z domu. Rodičia jednoducho môžu pomôcť zmierniť potenciálne problémy.“

V Pekingu bolo 34 pozitívnych, otestujú 2 milióny ľudí
Predstavitelia čínskej metropoly Peking v nedeľu oznámili, že na koronavírus otestujú dva milióny obyvateľov mestskej časti, v ktorej zaznamenali malé ohnisko infekcie. Informuje o tom agentúra AFP. Oznámenie prišlo necelé dva týždne pred... Čítať ďalej
24 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Problém je v tom, že zdravotníci v poslednom čase nie sú príliš naklonení pobehovaniu detí po vonku. Je ťažké dôverovať v schopnosť verejného zdravia priviesť tieto deti späť do tempa. 

Dedičstvo pandémie strachu

Niet pochýb o tom, že štúdie o dedičstve pandémie na deťoch budú pokračovať a ich zistenia k nám budú pribúdať ešte roky. Jediné, čo by z nich mohlo pochádzať, bude rozsah a rozmer poškodenia, dĺžka jaziev, ktoré zostali.

Niektorí to všetko začali označovať ako „náklady na Covid“. Ale Covid je respiračné ochorenie, ktoré nikdy neohrozovalo väčšinu mladých ľudí. Pre nich sú to náklady na obmedzenia týkajúce sa Covidu, náklady na politiku Covid. Toto je cena strachu.

Robert Malone, vývojár mRNA vakcín, o zákaze liekov na COVID a masovej psychóze (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Zločin proti americkému ľudu 31. decembra poskytol slávny americký virológ a imunológ Dr. Robert Malone rozsiahly rozhovor televíznemu moderátorovi Joeovi Roganovi. Robert Malone bol v... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale

Pomáhame si navzájom  

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku.

Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú.

Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.

Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.