Neuveríte z čoho obviňujú bývalého pápeža Benedikta XVI.
25 | 01 | 2022 I Norbert Pančík

Emeritný pápež Benedikt XVI bol vyzvaný aktivistkami, aby nepoužíval pápežské meno a tituly. Podrobnosti píše svet.sme.sk

Nepravdivé vyhlásenie

Bývalý pápež Benedikt XVI. vydal nepravdivé vyhlásenie. Pripustil to vo svojom vyjadrení k správe o zneužívaní v mníchovsko - freisinskej arcidiecéze.

Písal sa rok 1980, keď bola funkcia arcibiskupa obsadená Josephom Ratzingerom. V absolútnom rozpore so svojimi predošlými tvrdeniami bol účastníkom stretnutia, na ktorom sa hovorilo o kňazovi, ktorí bol viackrát spájaný v súvislosti so zneužívaním detí. Spomenutý duchovný sa stal opätovne riadnym kňazom.

Výzva aktivistiek

Zo strany feministických aktivistiek prišla výzva, aby prestal používať svoje pápežské meno Benedikt XVI. Súvisí to s vyšetrovaním prípadov.  

„Očakávame, že Joseph Ratzinger sa vzdá používania svojho pápežského mena a s ním spojených titulov a insígnií," uviedla to feministická iniciatíva Maria 2.0.

Aktivistkám najviac prekáža, ako „takmer bezočivým spôsobom" zľahčoval sexuálne zneužívanie maloletých.

Čo hovorí správa

Ratzinger stál na čele rímskokatolíckej arcidiecézy Mníchov–Freising v rokoch 1977 až 1982. V správe, ktorá vznikla z poverenia samotnej arcidiecézy, sa uvádza, že k prípadom pohlavného zneužívania nebolo celé desaťročia pristupované adekvátne.

Dokument hovorí o najmenej 497 obetiach a 235 podozrivých páchateľoch, predpokladá však tiež, že mohlo ísť o podstatne vyššie počty nezverejnených prípadov, vysvetľuje DPA.

Správu o prípadoch sexuálneho zneužívania duchovnými v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze v rokoch 1945–2019 vyšetruje mníchovská prokuratúra. Miestni cirkevní hodnostári sú kritizovaní, že namiesto toho, aby preukázali empatiu jednotlivým obetiam zneužívania, tak v prvom rade zjavne konali v záujme obrany duchovenstva.

V súčasnosti 94-ročný Ratzinger čelí obvineniam v štyroch prípadoch nečinnosti a zlyhania. Tieto tvrdenia vo vyjadrení poprel.

Z neadekvátneho konania v niekoľkých prípadoch bol osobne obvinený aj bývalý arcibiskup Friedrich Wetter, ako i úradujúci arcibiskup kardinál Reinhard Marx. Informoval portál svet.sme.sk

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/22/neser-tigra-bruselu-sa-kruto-vracia-jeho-politika-sankcii

Pomáhame si navzájom   

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám za prečítanie článku. 
Ak máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. 
Do našej ponuky sme zaradili aj rubriku Regióny, pomocou ktorej chceme byť k vám ešte informačne bližšie. Články z tejto rubriky si môžete prečítať kliknutím na Regióny v hlavičke našej webovej stránky www.hlavnydennik.sk, alebo zrolovaním stránky dolu až nad baner blog.
Ďakujeme za vaše návštevy - Redakcia HD.