Turizmus: V slovenských pohoriach napadlo od 30 do 80 centimetrov nového snehu
23 | 01 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Posledná perióda sneženia priniesla výdatné snehové zrážky. V slovenských pohoriach napadlo od 30 do 80 centimetrov nového prachového snehu. V celej ich výške platí v nedeľu zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Nový sneh napadol najmä v Malej Fatre a Západných Tatrách. Situovaný je najmä do pásma lesa a kosodreviny. Nad hornou hranicou lesa je väčšia časť snehu sfúkaná do dolín a tvoria sa tu vetrom naviate snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti. Ich výška môže dosahovať cez dva metre. Tie sa striedajú s vyfúkanými ľadovými platňami. Najviac naviate svahy sú južných, juhovýchodných a východných orientácií z dôvodu silného severozápadného vetra. Lokálne sa naviate vankúše snehu objavujú aj na svahoch ostatných orientácií, a to najmä pod skalnými stenami, za rebrami a v úzkych žľaboch a muldách.

"Hlavný lavínový problém vo vysokých polohách je vetrom previaty sneh, ktorý sa formuje do snehových vankúšov a dosiek rôznej hrúbky a tvrdosti," upozornil Bešinský.

V nižších polohách je podľa neho väčšina nového snehu, pozor si treba dávať v strmých lesných porastoch, kde svahy často končia terénnou pascou. "Hrebeňové partie a rebrá sú naopak vyfúkané do tvrdého snehového alebo ľadového podkladu," dodal.

Mesto Partizánske plánuje zrealizovať investície za viac ako deväť miliónov eur
Mesto Partizánske plánuje v tomto roku zrealizovať investície za viac ako deväť miliónov eur. Investičný rozpočet ovplyvnili finančne náročné projekty, medzi ktoré patrí odkúpenie bytového domu na sídlisku Šípok, výstavba kompostárne i... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr