Microsoft tomu hovorí "kontrola pravopisu", ide však o slobodu slova
22 | 01 | 2022 I Ivan Brožík
Microsoft spúšťa "nástroj na kontrolu pravopisu". Ide o program, ktorý má zakódované určité výrazy a tie používateľ Wordu už nemá použiť. Program ich skontroluje, zdozoruje, zdohľaduje - alebo - slovníkovo scenzúruje.

"V prípade Microsoftu ide o takzvaný „inkluzívny“ pravopisný nástroj, ktorý ponúka politicky korektné alternatívy k bežne používaným frázam." Vysvetľuje hneď v úvode britský Evening Standard na svojom webe.

V mene "spoločnosti"

„Kontrola inkluzivity“ zvýrazňuje frázy alebo slová, o ktorých sa spoločnosť domnieva, že by mohli niekoho uraziť na základe pohlavia, veku, etnickej príslušnosti alebo sexuálnej orientácie. Kto je tá právomocami k cenzúre obdarená "spoločnosť", web nevysvetľuje.

"Prebúdzanie" neprebudených

"Funkcia Word, ktorá dokáže hľadať „socioekonomickú zaujatosť“, potom navrhuje alternatívy, ktoré sa považujú za viac „prebudené“.

"Medzi návrhmi je napríklad v Británii zmena Postmana na „Poštového pracovníka“, pretože prvý „môže znamenať rodovú zaujatosť“."

Ten program je aj drzý

Zanovito vás bude nútiť napríklad zmeniť výraz „pani Thatcherová“ na výraz  „pani Thatcherová“. Čo je na tej druhej verzii "korektnejšie", nikto nevie. Okrem toho používateľom navrhuje zmeniť „ľudstvo“ v známom astronautskom citáte o „jednom obrovskom skoku pre ľudstvo“ Neila Armstronga na „ľudstvo alebo „ľudstvo“. Že nerozumiete? No predsa Word!

Riaditeľ už nesmie byť riaditeľ

Word navrhuje pre výraz „riaditeľ“ slová ako „majster“ ,„expert“ a „pracovná sila“. Nová funkcia kontroly pravopisu bola zavedená v najnovšej verzii programu Microsoft Word v Office 365.

Ako to zbadáte

Pripoužívaní Wordu sú pravopisné chyby podčiarknuté červenou farbou, gramatické chyby modrou a problémy „inkluzívnosti“ fialovou farbou. Niektorí používatelia Twitteru chválili kontrolu ako nástroj, ktorý ľuďom pomôže prekonať „podvedomé predsudky“.Digitálny stratég John Bull napísal: „Vaša kontrola pravopisu vám teraz pomôže prekonať vaše podvedomé predsudky.

Takže nie všetky spisovné slová sú pre Microsoft do budúcna použiteľné

Microsoft vo vyhlásení podľa citovaného webu standard.co.uk alibisticky uviedol: „Microsoft chápe, že nie každý návrh editora môže byť použiteľný pre všetkých používateľov a všetky scenáre. Preto umožňujeme používateľom mať kontrolu nad ich konečným výstupom. Editor je úplne voliteľný nástroj, ktorý môžu používatelia kedykoľvek zapnúť alebo vypnúť. Editor nevykonáva žiadne automatické opravy.

Spojené štáty a NATO uskutočnia veľké vojenské cvičenie
Spojené štáty a Severoatlantická aliancia (NATO) uskutočnia od pondelka do 4. februára veľké vojenské cvičenie v Stredozemnom mori s kódovým označením Neptune Strike 22. Informoval o tom v piatok hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby,... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

_____________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.