M. Pirošíková informuje, prečo je na ESĽP sťažnosť francúzskych hasičov
22 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

JUDr Marica Pirošíková dlhšie upozorňuje na prípad francúzskych hasičov, ktorí odmietajú povinné očkovanie proti covidu.

Bývalá zástupkyňa SR na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) upozorňuje na dôležitosť tohto prípadu, pretože pôjde o precedens.

Odborná pomoc od Slovákov

Francúzski hasiči podali sťažnosť na ESĽP a trojica slovenských právnikov pod vedením M. Pirošíkovej im poskytuje odbornú pomoc.

"Plne sa stotožňujeme s ich tvrdením, že nariadením povinného očkovania vakcínou v testovacej fáze došlo k porušeniu ich práv zaručených Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd,“ zdôvodnila Pirošíková.

Prvá sťažnosť v tejto veci prišla vlani v októbri a ESĽP už obom stranám položil otázky.

Ako tretia strana

„S naším novovytvoreným občianskym združením Za zdravú a spravodlivú spoločnosť sme požiadali o možnosť intervenovať v uvedenom konaní ako tretia strana,“ povedala Pirošiková.

Ak bude povolená ich intervencia, okrem ľudskoprávnych argumentov chcú poukázať na vedecké štúdie, o ktoré opierajú svoje právne názory.

"O možnosť intervencie v tomto konaní požiadali ESĽP aj francúzsky lekár či profesor Christian Perrone alebo Kolektív európskych profesijných zväzov a združení," píše denník Pravda.

Zhodujú sa na tom, že povinné očkovanie proti covidu porušuje pozitívne záväzky štátu formulované ESĽP na poli verejného zdravia. Pridala sa aj Slovenská lekárska únia špecialistov. Tí vo svojej praxi reflektujú nežiadúce účinky vakcín a chce súd s nimi oboznámiť.

Erik Kaliňák: Naď sa zbláznil (+video)
Takto reagoval podpredseda Smeru a poslanec Erik Kaliňák pri obvinení ministra Naďa, že Ľuboš Blaha je obhajcom vojenskej zmluvy s USA. "Toto je už aj na mňa priveľký úlet," hovorí s potláčaným smiechom vo videu Erik Kaliňák. Na osvieženie... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Príklad zo Slovinska

Vlani v októbri Slovinský ústavný súd rozhodol pozastaviť nariadenie vlády o povinnom zaočkovaní zamestnancov verejnej správy, ktoré malo prebehnúť od 1. novembra 2021. Ak by sa zaočkovať nedali, hrozilo im prepustenie. Rozhodnutie Ústavného súdu však napriek závažnosti situácie by aplikácia potenciálne protiústavného opatrenia mala viac neželaných dôsledkov, ako keď ho odložia. V decembri následne rozhodol o protiústavnosti povinného očkovania.

„Je to príklad toho, ako je možné vyriešiť vec efektívne na vnútroštátnej úrovni, bez nutnosti aktivovať konanie pred medzinárodným súdom,“ hovorí pre Pravdu Pirošíková s tým, že na Slovensku takýto prostriedok absentuje. "Ľudia majú veľkú šancu uspieť na ESĽP."

Rok stará rezolúcia parlamentného zhrovmaždenia Rady Európy

Niektorí slovenskí právnici ju zrejme nezaregistrovali, no hovorí o tom, že štáty musia zabezpečiť o informovanosti o tom, že očkovanie proti covidu nie je povinné a že nikto nesmie pod politickým, sociálnym, či iným tlakom, aby sa dal proti svojej vôli dal očkovať. Pravda píše, že "nikto nebude kvôli nezaočkovanosti diskriminovaný, a poskytovať transparentné informácie o bezpečnosti či možných vedľajších účinkoch vakcín. Transparentná má byť aj komunikácia s výrobcami vakcín o obsahu zmlúv a tieto sa majú zverejniť pre účely parlamentnej a verejnej kontroly."

Jozef Šátek upozorňuje na spôsob vyšetrovania
25 rokov bol vyšetrovateľom, no napriek tomu takémuto spôsobu vyšetrovania nerozumie. Jozef Šátek sa vracia na sociálnej sieti k prípadu Diany Santusovej. Prieťahy vo vyšetrovaní "Podľa článku v SME od 15. septembra 2021 až doteraz neboli... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Významné, nie však záväzné

„Rezolúcie parlamentného zhromaždenia ESĽP nie sú pre štáty právne záväzné, ale sú veľmi významné. Tento súd ich totiž často pri svojom rozhodovaní vzťahujúcom sa na posudzovanú oblasť zohľadňuje a vo svojich rozsudkoch na ich obsah odkazuje,“ vysvetľuje Pirošíková. Upozornila na ďalšie nariadenie EP a Rady EÚ. To je zo 14. júna minulého roku a uvádza sa v ňom: „Je potrebné zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácii osôb, ktoré nie sú zaočkované napríklad zo zdravotných dôvodov alebo preto, že nie sú súčasťou cieľovej skupiny, ktorej sa vakcína proti ochoreniu COVID-19 v súčasnosti podáva, alebo pre ktorú je povolená, ako sú napríklad deti, či z dôvodu, že nemali ešte možnosť dať sa zaočkovať alebo sa rozhodli nedať sa zaočkovať“. Na rozsudok budeme čakať možno aj viac, ako rok, no Pirošíková dopĺňa: „Rýchlosť, s akou bola sťažnosť po zaregistrovaní oznámená vláde však svedčí o tom, že ESĽP si uvedomuje význam rýchlosti jeho rozhodovania v tejto veci."

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Škorica a jej blahodarné účinky. Poznáte ich všetky?
Priaznivé účinky na zdravie má škorica vďaka množstvu antioxidantov, a to flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K. Z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. Práve pre obsah týchto zložiek dokáže podporiť imunitu.... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR