Konzílium MÁ krízový plán
22 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Epidemiológ, profesor MUDr Vladimír Krčméry je členom Konzília odborníkov pri Ministerstve zdravotníctva SR pre pandémiu Covid-19. 

Pred štvrtou vlnou tzv variantu omikron má Konzílium spolu s ministrom pripravený krízový plán. Ako by to celé malo vyzerať a hlavne kedy sa pandémia skončí, odpovedal prof. Krčméry v rozhovore pre 1pluska.sk.

Konzílium v prípravách na omikron

Profesor Krčméry vysvetlil, že u nás sa veľmi ťažko predvída ďalšia vlna, pretože polovicu ľudí máme nezaočkovaných. Ako prekonaní veria, že majú dostatok protilátok, no tie podľa neho môžu sklamať, nakoľko omikron je síce menej nebezpečný, zato infekčnejší. Predpokladá preto, že nemocnice budú zahltené. Jedným z opatrení konzília bude, že opatrovatelia a zdravotníci v DSSkách budú mať v prípade potreby rozšírené kompetencie, zariadenia dostanú kyslíkové kufríky a o covidových pacientov sa postarajú priamo v zariadení. Dobrou správou je, že omikron by mal vrcholiť v čase jarných prázdnin, kedy sa síce na začiatku zvýši mobilita, ale časom sa to podľa prof. Krčméryho ustáli.

O štvrtej dávke je škoda diskutovať

V krajine, ktorá má len polovicu zaočkovaných. Ale aj v globálnom meradle dôležité je, aby bolo čo najviac ľudí zaočkovaných prvou a druhou dávkou." hovorí profesor Krčméry pre Plusku. Nevie si však predstaviť ani lockdown v tejto fáze. " Čo si však viem predstaviť, je masívne opatrenie na viac práce z domu. Home office by mohol byť dokonca povinný. Keď to urobíte, zníži sa mobilita, čakanie na zastávkach, tlačenie v autobuse, cigaretky pred budovami, na ktoré chodia ľudia bez rúšok, rozprávajú sa atď."

M. Pirošíková informuje, prečo je na ESĽP sťažnosť francúzskych hasičov
JUDr Marica Pirošíková dlhšie upozorňuje na prípad francúzskych hasičov, ktorí odmietajú povinné očkovanie proti covidu. Bývalá zástupkyňa SR na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) upozorňuje na dôležitosť tohto prípadu, pretože pôjde o... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Povinné očkovanie

je cesta, ktorou by Slovensko podľa konzília malo ísť a doplniť treba len jednu indikáciu. "Z profesionálneho hľadiska si ťažko viem predstaviť prácu nezaočkovaných zdravotníkov, pracovníkov DSS a kritickej infraštruktúry. Povinné očkovanie však už aj dnes funguje v praxi. Keď sa chcete zamestnať v nemocnici a nemáte vakcínu proti hepatitíde B, tak s vami nepodpíšu pracovnú zmluvu," upozorňuje V. Krčméry pre 1Pluska.sk. 

Kedy príde uvoľnenie

To by mohlo podľa prof. Krčméryho prísť postupne koncom apríla, začiatkom mája a letné dovolenky by mohli byť bez obmedzení. "Potom zase na jeseň sa to prirodzene zhorší - s úbytkom slnka klesá imunita a "D vitamín sa vám tvorí, len keď ste 20 minút na slnku v kombinácii s pohybom a to už je ťažké v novembri, decembri dosiahnuť," vysvetľuje pre 1Pluska.sk Krčméry.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Jozef Šátek upozorňuje na spôsob vyšetrovania
25 rokov bol vyšetrovateľom, no napriek tomu takémuto spôsobu vyšetrovania nerozumie. Jozef Šátek sa vracia na sociálnej sieti k prípadu Diany Santusovej. Prieťahy vo vyšetrovaní "Podľa článku v SME od 15. septembra 2021 až doteraz neboli... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balašková