Aj vesmír už hrozí Zemi. Blíži sa k nám asteroid
22 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Astronómovia z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír a Európskej vesmírnej agentúry (ESA) informovali o objavení asteroidu, ktorý by mohol predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre Zem. Obe inštitúcie totiž toto teleso s označením 2022 AE1 zaradili medzi najnebezpečnejšie objekty pre našu planétu. Pravdepodobnosť dopadu je na úrovni 0,036 percenta, ESA to odhaduje na 0,15 %. Informuje Tv Markíza.

Vedcom sa podarilo odhadnúť presný dátum toho, kedy by asteroid mohol našu Zem zasiahnuť. Podľa dostupných údajov sa tak stane 2. júla 2023 s odchýlkou štyroch dní.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/21/loz-o-pristati-na-mesiaci-video

Na tzv. Palermskej stupnici, ktorá sa používa pre klasifikáciu potenciálneho nebezpečenstva zásahu Zeme cudzím objektom má asteroid 2022 AE2 hodnotu -0,94, čo možno považovať za nízke ohrozenie.

Palermská stupnica kombinuje dve vstupné veličiny, a síce pravdepodobnosť zásahu a odhadovanú kinetickú energiu do jednej hodnoty. Hodnotenie 0 znamená, že nebezpečenstvo je veľké ako iné bežné nebezpečenstvo (definované ako priemerná hrozba objektov rovnakej alebo väčšej veľkosti alebo väčších až do času možného dopadu). Hodnotenie +2 by znamenalo, že zrážka je stokrát pravdepodobnejšia ako náhodná bežná udalosť.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.