Sen najbohatšieho muža planéty, ktorý sa zatiaľ kúpiť nedá
21 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Jeden z najbohatších ľudí na svete chce žiť večne, Jeff Bezos vyrába liek na večnú mladosť!

Zakladateľ „Amazonu“ je najväčším investorom v nedávno založenej biotechnologickej spoločnosti „Altos Labs“, sídliacej v USA. Zhromaždila najlepších svetových vedcov, ktorí budú pracovať na omladení buniek. Do výskumu boli zatiaľ investované tri miliardy dolárov .

"Jeff Bezos (58), ktorého majetok sa odhaduje na 182,2 miliardy dolárov, a ďalší menší investori, vrátane rusko-izraelského magnáta Jurija Milnera (60), vložili 4,8 miliardy dolárov do Altosu. Okrem toho sa zišiel tím špičkových vedcov, vrátane nositeľa Nobelovej ceny Šin'ja Jamanaka z Japonska, ktorého špecializáciou sú kmeňové bunky, a kontroverzného španielskeho Juana Carlosa Izpisua Belmonte, známeho úspešným vývojom embryí z ľudoopov a ľudí." Informuje český web prvnizpravy.cz.

Programovanie buniek proti ich starnutiu

Podľa amerických médií sa spoločnosť zameria na „programovanie buniek“, čo je technika, ktorá sa v laboratóriu osvedčila pri omladzovaní buniek. Niektorí sa dokonca domnievajú, že by mohla pomôcť vykoreniť niektoré choroby, ako je rakovina a Alzheimer. Je to technika, ktorá funguje tak, že sa do bunky pridá proteín, ktorý jej prakticky dá pokyn na návrat na úroveň podobnú kmeňovým bunkám.

Dve laboratóriá spoločnosti Altos budú umiestnené v Spojených štátoch – v Silicon Valley a San Diegu a jedno v Británii – v Cambridge

"Hlavný vedec a zakladateľ spoločnosti Altos Rick Klausner hovorí, že cieľom spoločnosti je pripraviť cestu pre programované omladenie buniek a poskytnúť tak úplne nový prístup k medicíne.

„Mimoriadne úspechy v posledných niekoľkých rokoch začali uprednostňovať zdravie buniek a mechanizmy, ktoré za ním stoja. To nám spolu s účinným a bezpečným preprogramovaním buniek a tkanív prostredníctvom ich omladenia dáva nový pohľad na medicínu budúcnosti,“ povedal Klausner." Píše web prvnizpravy.cz.

Bohatí si myslia, že sa smrti vyhnú

"Svetová verejnosť nebola zo správy o otvorení Bezosovho laboratória nadšená. Španielsky „El Pais“ píše, že bohatí, namiesto toho, aby si pichali botox, „pichajú“ milióny dolárov do „Altos Lab“, pretože smrť považujú za chorobu, ktorú treba liečiť."

„Škoda, že iniciátorom toho všetkého sú peniaze, nie veda. Ak sa spýtate obyčajných občanov, obávajú sa rakoviny, duševných chorôb, AIDS, roztrúsenej sklerózy, cystickej fibrózy a dokonca aj koruny, nie starnutie. Bezosove peniaze však nemajú, a tak sa nemôžu rozhodnúť, akým smerom sa bude veda uberať. Bezpochyby vie, že vede sa už podarilo omladiť myši v laboratóriu, čo mu dalo nádej, že bude môcť byť navždy mladý,“ uvádza „El Pais, ktorý cituje český web prvnizpravy.cz.

Hodiny posledného súdu: Ako blízko sme ku koncu sveta?
Napriek snahám o zelenšiu planétu sa nič nemení! Ručička symbolických hodín posledného súdu (Doomsday Clock), ktoré ukazujú, ako blízko je naša planéta k úplnému zničeniu, je stále 100 sekúnd pred polnocou. Ručičky hodín zostávajú rovnako... Čítať ďalej
21 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.