Ponuka, ktorá sa neodmieta. Exkancelárka Merkelová však nad ňou mávla rukou
21 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Presúva Merkelová svoje pôsobisko z Nemecka do OSN? Šéf OSN António Guterres ju chce ako poradkyňu, píše gmx.net.

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala pracovnú ponuku z New Yorku. Šéf OSN António Guterres chce získať Merkelovú (67) na poradnú funkciu v OSN. Ako sa Deutsche Presse-Agentur dozvedela z kruhov OSN, Guterres ponúkol Merkelovej predsednícky post vo vrcholnom politickom grémiu pre globálne verejné statky,  vedenom bývalými hlavami štátov a vlád, ktoré má slúžiť všetkým obyvateľom sveta bez ohľadu na hranice štátov.

Príkladom globálnych verejných statkov je ozónová vrstva, ale v závislosti od definície aj medzinárodne platné pravidlá, ako sú predpisy o bezpečnosti leteckej dopravy či o globálnom obchode.

Maďarsko: Orbán znižuje ceny potravín
Maďarsko zavedie od 1. februára regulované ceny šiestich druhov potravín. Informoval o tom premiér Viktor Orbán. Vlády kabinet sa zaoberal aj otázkou cien energií, ktoré rastú v celej Európe, informuje denník Pravda. Podľa maďarského premiéra... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Exkancelárka ponuku odmietla

Guterres túto ponuku poslal Merkelovej písomne v liste. Merkelová vlani po 16 rokoch odišla z funkcie šéfky nemeckej vlády. V OSN sa však pravdepodobnosť, že by prijala túto pracovnú ponuku, považovala za pomerne nízku, čo sa napokon aj neskôr potvrdilo: Exkancelárka ponuku odmietla.

Merkelová sa v telefonickom rozhovore poďakovala  generálnemu tajomníkovi OSN a informovala ho, že túto ponuku neprijme. Informovala o tom jej kancelária.

OSN kritizuje používanie modrých prilieb pri operácii proti protestujúcim v Kazachstane
Organizácia Spojených národov kritizovala kazašskú vládu, že niektorí vojaci mali pri zásahu proti demonštrantom modré prilby s logom OSN, píše epochtimes.de. Hovorca Organizácie Spojených národov (OSN) Stéphane Dujarric povedal: „Naše obavy v... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Poradné grémium je jedným z Guterresových hlavných projektov

Poradné grémium pre globálne verejné statky je jedným z hlavných projektov Guterresovej reformy OSN v jeho druhom funkčnom období, ktoré sa začalo začiatkom januára.

Vo svojej správe o zmene OSN z minulého roka generálny tajomník napísal: „Požiadam poradné grémium na vrcholnej úrovni, vedené bývalými hlavami štátov a vlád, aby identifikovalo globálne verejné statky a iné oblasti spoločného záujmu, v ktorých je najnaliehavejšie zlepšenie riadenia."

Podľa Guterresa pandémia koronavírusu poukázala na veľké nedostatky v medzinárodnej spolupráci. Plánovaný poradný orgán by mal podľa neho poskytnúť podnety na obnovenie postupov a zásad činnosti na celosvetovej úrovni, uzatvára gmx.net.

(Medzititulky red. HD.)

EÚ: Čoskoro nová koncepcia bezpečnostnej politiky? (VIDEO)
Ministri diplomacie a obrany krajín EÚ sa stretli vo francúzskom Breste. Diskutovali o plánoch novej koncepcie bezpečnostnej politiky Únie, informuje de.euronews.com. Návrh predložený v novembri minulého roka okrem iného predpokladá vytvorenie síl... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.