Univerzity budú o režime výučby v letnom semestri rozhodovať čoskoro
19 | 01 | 2022 I TA SR/Ivan Brožík

Univerzity budú v najbližších dňoch rozhodovať o režime výučby v letnom semestri. Zhodujú sa na tom, že budú postupovať podľa nariadení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR a ministerstva školstva za dodržania protiepidemických opatrení platných v čase začiatku semestra.

V rámci prezenčnej výučby by Prešovská univerzita v Prešove uprednostnila OTP režim. "Na tento režim máme nastavené aj kontrolné mechanizmy," uviedla pre TASR hovorkyňa univerzity Anna Polačková. Riadiť sa však budú rozhodnutím vlády SR a platnými vyhláškami hlavného hygienika.

Vraj je teraz ešte predčasné rozhodnúť

"Letný semester sa začne v polovici februára a vzhľadom na dynamiku epidemickej situácie, s ktorou sme konfrontovaní, je teraz predčasné určovať alebo len odhadovať režim, v ktorom budeme vyučovať," povedal pre TASR rektor Trnavskej univerzity v Trnave René Bílik. Na takúto otázku bude vedenie univerzity podľa jeho slov pripravené odpovedať na začiatku februára."

Ako na UK?

Aj najväčšia slovenská univerzita – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave pozorne sleduje epidemickú situáciu. "K režimu v letnom semestri sa konkrétnejšie vyjadríme po rokovaní Permanentného krízového štábu UK a Krízového štábu UK koncom januára," spresnila pre TASR hovorkyňa univerzity Lenka Miller.

STU

Z návrhu opatrení proti šíreniu variantu omikron, ktoré schválila vláda uplynulý týždeň, vyplýva, že na vysokých školách by sa prezenčne malo vyučovať v OP režime. Slovenská technická univerzitav Bratislave uviedla, že aktuálne nastavenie režimu OP by sa v podmienkach univerzity uplatňovalo veľmi komplikovane. "Ako technická univerzita máme v rámci študijných programov množstvo praktických cvičení v laboratóriách, preto je žiaduca minimálne hybridná výučba s aspoň čiastočnou prítomnosťou študentov. Univerzita však nedisponuje kapacitami na oddelenú prezenčnú výučbu študentov, ktorí spĺňajú kritériá OP, a dištančnú pre nezaočkovaných," povedal pre TASR hovorca STU Juraj Rybanský. STU bude preto navrhovať úpravu nastavenia režimu pandemických opatrení, optimálne návrat k semaforu uplatňovanému v prvej časti zimného semestra.

UPJŠ

"Výučbu v letnom semestri akademického roka 2021/2022 plánuje vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach začať prezenčnou formou v režime podľa nariadení a odporúčaní ÚVZ SR a rezortu školstva za dodržania protiepidemických opatrení platných v čase začiatku semestra. "Výučba v letnom semestri sa začína 14. februára, pričom vedenie univerzity v spolupráci s vedeniami fakúlt a univerzitných pracovísk rozhodne o režime vyučovania v priebehu skúškového obdobia, respektíve 31. januára," uviedlo pre TASR vedenie univerzity. Ako ďalej doplnilo, prioritou vedenia UPJŠ v Košiciach je bezpečný návrat k prezenčnej výučbe. "Epidemická situácia zamestnancov a študentov je pravidelne monitorovaná a preventívne opatrenia sú prijímané so zreteľom na nariadenia štátnych autorít, v ktorých kompetencii spočíva konečné rozhodnutie o režime realizácie vyučovania v letného semestra. Neprináleží nám hodnotiť opatrenia centrálnych orgánov, ak bude umožnený aj režim OTP, budeme ho akceptovať," dodalo vedenie univerzity.

EÚBA

Miroslav Horňák z centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave uviedol, že o režime v letnom semestri na univerzite sa bude rozhodovať v nasledujúcich dňoch, pričom sa rozhodne podľa vývoja situácie.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) uplynulý týždeň uviedol, že nevidí žiaden dôvod, aby boli vysoké školy na online vzdelávaní. "Moje odporúčanie je, aby boli študenti prezenčne v školách," povedal. Dodala TA SR.

Slovensko je uzavreté oddelenie na psychiatrii sveta, dámy a páni - šibe vám?
"Občas si na Slovensku pripadám ako na uzavretej psychiatrii, od ktorej niekto stratil kľúč." Píše na sociálnej sieti publicista Eduard Chmelár. "To, čo si dovolilo ministerstvo zahraničných vecí, je úplne šialené a ja sa pýtam, či tlačové... Čítať ďalej
19 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

_____________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.