Vláda chce obísť názor občanov! Je to najvyššia neúcta k inštitútu referenda, varuje Fico
18 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

S touto hnusnou zradcovskou zmluvou nechceme mať nič spoločné! Slovensko môže byť zaťahované do rôznych vojenských dobrodružstiev, s ktorými občania Slovenskej republiky nechcú nič mať. Uviedol to líder Smeru na tlačovej konferencii po tom, čo Národná rada SR neschválila program mimoriadnej schôdze k obrannej dohode s USA.

Bojí sa vláda hlasu ľudu?

Koalícia tým podľa Roberta Fica prejavila neúctu k inštitútu referenda. 

„To, že sme to s tou mimoriadnou schôdzou Národnej rady SR mysleli vážne potvrdzuje skutočnosť, že sme prítomní do nohy, pokiaľ ide o členov poslaneckého klubu,“ reagoval Robert Fico na požiadanie o zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR.

Strana Smer-SD navrhovala jeden bod programu, a to prijatie uznesenia Národnej rady o vyhlásení referenda k dohode medzi vládou SR a vládou Spojených štátov amerických o spolupráci v obrane.

Názor občanov sa obchádza

„Ak dohoda o základniach ozbrojených síl USA na území Slovenska vyvoláva toľko diskusií, je neuveriteľné, že vládna koalícia chce obísť názor občanov SR, ktorých sa to bude v budúcnosti dotýkať,“ dodal Fico.

Eduard Chmelár: KOMU veriť?! Klamárovi Naďovi alebo The New York Times?
Politológ a historik Eduard Chmelár zareagoval na svojom facebookovom profile na vyjadrenie ministra obrany Jaroslava Naďa. Ten sa vyjadril k medializovaným informáciám o výcviku ukrajinských vojakov na našom území v prípade vojny s Ruskom.... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Podľa jeho slov práve základne môžu v budúcnosti slúžiť na rôzne účely, ako napríklad používanie letísk ako východiskový bod pre ozbrojené sily v prípade vojenského konfliktu či zaťahovanie Slovenska do iných konfliktov.

"Slovensko môže byť zaťahované do rôznych vojenských dobrodružstiev, s ktorými občania Slovenskej republiky nechcú mať nič spoločné," varoval Fico na tlačovej konferencii.

Nikto nemôže nič kontrolovať

Fico naznačuje, že vďaka dohode o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) bude ľahké vytrénovať na Slovensku hoci aj ukrajinského povstalca. To Smer-SD odmieta.

Z konkrétnych článkov dohody podľa Fica vyplýva, že vozidlá, plavidlá, lietadlá Ozbrojených síl Spojených štátov amerických (USA) budú mať voľný pohyb po území Slovenska, nikto ich nemôže zastavovať, kontrolovať, vstupovať do týchto vozidiel, plavidiel alebo lietadiel.

R. Fico: To čo zamlčali Korčok alebo Naď, otvorene povedali americké média! (VIDEO)
Plány na pomoc ukrajinským povstalcom môžu zahŕňať tréning v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, teda Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Písal o tom podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica americký denník New York Times (NYT)... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

"Tak si predstavte, ako bude ľahké tu vytrénovať ukrajinského povstalca, a potom bez akýchkoľvek problémov ho presunúť na ukrajinské územie, aby tam bojoval v prípadnom konflikte," uviedol Fico.

Dôvody na referendum by boli

 "Smer–SD nechce americké základne na Slovensku, ani obsah zmluvy, a už vôbec nie tréning ukrajinských povstalcov na Slovensku," vyhlásil Fico.

Podľa opozičného lídra článok amerického denníka New York Times priniesol dostatočný dôvod na prijatie uznesenia o referende, aby ľudia mohli povedať, či chcú na Slovensku základne a tréning ukrajinských povstalcov. Žiaľ, snahy Smeru boli zmarené.

Minister obrany J. Naď vytiahol dôkaz proti vláde Roberta Fica! Čo na to občania?
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zverejnil na sociálnej sieti list svojho predchodcu, Petra Gajdoša, ktorý bol ministrom obrany za SNS. Jaroslav Naď hovorí o dôkaze, ktorý je o tom, kto chcel dohodu s USA a rokoval o nej. "Mimochodom, takýchto... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.