Zdražovanie láme rekordy: Slováci už nevládzu ale Hegerova vláda zatiaľ nepohla prstom!
18 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Zatiaľ čo naši susedia prijali rázne opatrenia, naša vláda sa len prizerá! Dokedy to ešte Slováci vydržia? Musia sa vyrovnať s rekordným zdražovaním prakticky všetkého a naša vláda nerobí nič, aby pomohla. Mnohí ľudia sú pritom už v zúfalej situácii!

Zdraželo prakticky všetko

Pokračujúci rast cien potvrdili aj januárové nákupy. Obchodníci prepisujú cenovky, ktoré sa roky nemenili. Drahšie sú už aj základné tovary ako rožky, chlieb, maslo či mlieko. "Platíme v obchodoch viac najmä za oleje, chlieb, mlieko, syry a mäso,“ pre denník Plus1Deň potvrdila Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

„Zdraželi ceny v reštauráciách a hoteloch a to o 13,2 %. V prípade dopravy bol zaznamenaný medziročný nárast cien o 13,0 % a to pod vplyvom nárastu cien pohonných látok o štvrtinu. Slováci si medziročne priplácajú aj za alkoholické nápoje a tabak a to 7,8 %. Nasledujú ceny v oblasti pošty a spoje s nárastom o 6,4 %,“ dodala analytička.

Deje sa to v celej Európe! A to nás má ukľudniť?

Obchodníci tvrdia, že nemajú inú možnosť, ako zdražovať. „Nielen na Slovensku, ale v celej Európe je tlak na zvyšovanie nákupných cien takmer pri všetkých druhoch potravín," reagoval Martin Krajčovič, šéf Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá združuje najväčšie reťazce ako Billa, Kaufland, Lidl, Tesco či Metro.

Na Slovensku však cena potravín podľa neho rastie pomalšie, ako je priemerná inflácia, je to najmä pre absorpčnú schopnosť obchodníkov, ktorí dokážu tieto nárasty rozplynúť vo vlastnej sieti. 

Sp. Nová Ves: Samospráva žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie
Samospráva v Spišskej Novej Vsi žiada štát o pomoc, mestu chýba milión eur na energie. Primátor Pavol Bečarik v tejto súvislosti vyzýva vládu SR, aby pomohla samosprávam zvládnuť rapídny nárast ceny elektrickej energie, ktorý postihne mestá a obce... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Dôchodkyňa to povedala za všetkých

Slováci ako dôchodkyňa Marta z Banskej Štiavnice však už jednoducho nevládzu platiť. „Všetko sa stále len zvyšuje, ceny všetkého, platy a dôchodky však nie. Neviem, kam sa dostaneme takýmto štýlom, som z toho rozčarovaná. Aj ceny potravín sú hrozné, človek už musí šetriť asi na všetkom. Na zvyšovanie cien energií som nastavená, veď o tom rozprávali už asi pol roka, ale pripraviť sa na to nedá. Čo s takýmito dôchodkami,“ posťažovala sa.

Prečo to niekde ide a u nás nie?

Okolité štáty pritom už prijali opatrenia, aby pomohli svojim obyvateľom zmierniť dosahy zdražovania. Od 1. februára začne v Poľsku na pol roka platiť nulová DPH na potraviny a DPH na benzín a naftu klesne z 23 % na 8 %.

Výsledkom je, že kým cena benzínu na Slovensku bude 1,46 eura, Poliaci ho budú tankovať za 1,10 eura. Motoristi tak na 50-litrovej nádrži ušetria až 18 eur.

R. Fico: To čo zamlčali Korčok alebo Naď, otvorene povedali americké média! (VIDEO)
Plány na pomoc ukrajinským povstalcom môžu zahŕňať tréning v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, teda Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Písal o tom podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica americký denník New York Times (NYT)... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

K ráznemu kroku pristúpilo aj Maďarsko. Od februára budú v obchodoch regulované ceny šiestich druhov potravín - kryštálový cukor, pšeničná múka, slnečnicový olej, bravčové stehno, kuracie prsia a plnotučné kravské mlieko. 

Názor odborníka

Analytik INESS Martin Vlachynský hodnotí, že dobrým nástrojom na spomalenie inflácie je znižovanie DPH, ako to urobili Poliaci. V tom prípade sa však vláda musí zdržať sociálnych balíčkov a iných darčekov pre voličov.

Naopak, prikázať maximálne ceny, ako to urobil Orbán v Maďarsku, je podľa neho čistou katastrofou. „Regulácia cien v konkurenčnom prostredí je jeden z najhorších krokov, aké môže vláda v takejto situácii spraviť," upozorňuje.

Eduard Chmelár: KOMU veriť?! Klamárovi Naďovi alebo The New York Times?
Politológ a historik Eduard Chmelár zareagoval na svojom facebookovom profile na vyjadrenie ministra obrany Jaroslava Naďa. Ten sa vyjadril k medializovaným informáciám o výcviku ukrajinských vojakov na našom území v prípade vojny s Ruskom.... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Podľa Vlachynského je to ako liečiť maláriu tým, že zahodíme teplomer. "Regulácia cien vždy vyvoláva poruchy na trhu v podobe nedostatku niektorých tovarov a vytváraniu skrytých strát v systéme. Regulácia spotrebiteľských cien signalizovala začiatok mnohých ekonomických tragédií, naposledy vo Venezuele,“ vysvetlil Vlachynský.

Vláda nereaguje

Reťazce tvrdia, že by znížili ceny, ak by vláda znížila DPH na potraviny, ktorá je u nás najvyššia v rámci krajín V4 a jedna z najvyšších v EÚ.

Denník Plus1Deň zisťoval, či a ako pomôže ľuďom s platením účtov Hegerov kabinet. Tlačový odbor Úradu vlády však na otázky od piatka nereagoval. 

Problém s dohodou s USA má aj časť koalície: Kto môže rozhodnúť pri hlasovaní?
Nič nie je ešte isté! Vo veci obrannej dohody s USA totiž Korčok s Naďom nemajú istú ani podporu všetkých poslancov koaličných strán. Na vážkach sú niektorý zástupcovia OĽaNO a neistý je aj postoj hnutia Sme rodina. Zaváži tlak... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.