Slovenská vakcína proti vážnej chorobe dáva nádej pacientom
18 | 01 | 2022 I Ján Papuga

V oblasti liečby Alzheimerovej choroby sa objavila nádej. Slovenský vedec je len krok od vyvinutia účinnej vakcíny. Na liek čakajú milióny ľudí po celom svete. Túto výbornú správu priniesla Markíza.

Znakmi tejto choroby sú zabúdanie, odkladanie vecí, dezorientácia. Každé štyri sekundy pribudne nový prípad Alzheimerovej choroby. Na liek čakajú milióny ľudí. Pacientov s touto chorobou pribúda.

Historický úspech v transplantácii. Mohlo by to pomôcť mnohým pacientom
Americkí chirurgovia úspešne transplantovali 57-ročnému mužovi srdce z geneticky modifikovaného prasaťa. Ide o prelom v medicíne, ktorý by jedného dňa mohol pomôcť vyriešiť obrovský nedostatok ľudských orgánov od darcov. Informáciu priniesla TA3.... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Slovenský vedec Michal Novák je len krok od vyvinutia účinnej vakcíny, ktorá chorobu prakticky eliminuje. Zakladateľ Neuroimunologického ústavu SAV, Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti a tiež nadácie Memory našiel bielkovinu tau, ktorá je zodpovedná za deštrukciu mozgu.

„Trvalo štyri roky, kým sme to rozanalyzovali, že tau proteín je schopný hovoriť so zdravými bunkami a meniť ich na choré. A tým sme objavili celý základný reťazec,“ konštatoval Novák.

Prevencia je ekonomicky nedostupná, hoci existuje! Radšej plné nemocnice?
Aktivistka a zakladateľka iniciatívy Do školy bez podmienok, signatárka obdobnej petície Adriana Kráľová uviedla na svojom facebookovom profile závažný a aktuálny postreh. Súvisí s prevenciou, ktorá je v súčasnej farmaceutike dostupná, ponúka sa... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Tomuto výskumu zasvätil celý život. Desať rokov pôsobil v Cambridge a spolupracoval s viacerými nositeľmi Nobelovej ceny. Potom sa rozhodol budovať výskum na Slovensku.

Teraz má jeho tím za sebou úspešnú prvú fázu klinických skúšok prvej aktívnej vakcíny s liečivým účinkom proti Alzheimerovej chorobe na svete. Podľa Nováka ide o značne bezpečný systém a verí, že budú môcť začať s preventívnym očkovaním.

„Vakcína je schopná ovplyvňovať neurodegeneračné procesy v mozgu pacientov. Teraz pripravujeme ďalšiu fázu klinického skúmania, ktorá by mala potvrdiť účinnosť,“ vysvetlil člen tímu Norbert Žilinka.

Ak všetko pôjde hladko, asi o osem rokov by mohli liek schváliť.

Aj rakovinu možno zabiť. Konzumujte tieto potraviny
Rakovina umiera, keď zjete týchto 7 potravín: Je čas, aby ste ich začali konzumovať. O zdravých potravinách informoval portál domacaliecba.sk. Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že konzumácia siedmich potravín, ktoré vám dnes predstavíme, je... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.