Môže Rusko za kybernetický útok? Ukrajina tvrdí: ÁNO.
18 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ukrajina obviňuje Rusko z kybernetického útoku na jej štátne systémy. Tvrdí, že má dôkazy, píšu novinky.cz.

Za útokom sú vraj ruskí špecialisti

Webové stránky ukrajinského ministerstva zahraničných vecí a ďalších štátnych inštitúcií sa znefunkčnili v dôsledku hackerského útoku. Tajomník ukrajinskej Bezpečnostnej rady obvinil z útoku na servery „špecialistov z Ruska".

Ako uviedlo ukrajinské ministerstvo, „všetky dôkazy svedčia o tom, že za týmto kybernetickým útokom stojí Rusko. Moskva pokračuje v hybridnej vojne," uviedlo ukrajinské ministerstvo.

Dôvodom mala byť nielen snaha zastrašiť spoločnosť, ale aj destabilizovať situáciu na Ukrajine, zastaviť prácu verejného sektora a poškodiť dôveru Ukrajincov v úrady, tvrdí rezort vnútra.

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Cieľom vládne úrady a mimovládky

Ukrajinská tajná služba SBU uviedla, že hackerský útok bol zacielený na asi 70 webov vládnych úradov či neziskové organizácie a ďalšie inštitúcie.

Americká softvérová spoločnosť Microsoft vo svojom blogu v reakcii napísala, že útok bol vážnejší, ako sa pôvodne predpokladalo. Cieľom škodlivého počítačového programu, tzv. malvéru, bolo podľa nej jednoznačne vyradiť napadnuté systémy z prevádzky. O získanie „výkupného“ ísť nemalo.

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko účasť popiera

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov poprel, že by Moskva mala s útokom niečo spoločné.

„Nemáme s tým nič spoločné. Za kybernetickými útokmi nestojí Rusko," – vyhlásil. „Ukrajinci obviňujú Rusko zo všetkého, aj keď je v ich krajine zlé počasie," - dodal.

Možná predohra k ruskej invázii?

Incident sa odohral v čase rastúceho napätia v regióne, keď Rusko sústreďuje desaťtisíce vojakov pozdĺž hraníc s Ukrajinou. Len niekoľko hodín pred útokom na vládne webové stránky ukrajinská veľvyslankyňa vo Washingtone Oksana Markarová povedala, že Ukrajina považuje hackerské útoky za možnú predohru k ruskej invázii, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulky red. HD.)

Čo priniesli ženevské rozhovory USA – Rusko? Dosiahol sa diplomatický pokrok? (VIDEO)
Rozhovory vyslancov USA a Ruska o konflikte na Ukrajine sa uskutočnili na stálom zastupiteľstve USA v Ženeve a trvali osem hodín. A s akým výsledkom skončili? – pýta sa de.euronews.com. Žiadne prísľuby sa nekonali Námestník ruského ministra... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.