M. Beňová v zmluve s USA nerozumie hneď niekoľkým veciam. Chýbajú dôvody na uzavretie takejto zmluvy
17 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) bude na základe poverenia svojej frakcie EP zajtra kandidovať na post podpredsedníčky EP.

Kým sa tak však stane, ešte sa vyjadrila k asi najaktuálnejšej téme dnešných dní.

Tri otázky k zmluve s USA

"Od žiadneho predstaviteľa súčasnej vlády som zatiaľ nepočula dovod, pre ktorý SR s USA takúto zmluvu uzatvára a aký je záujem SR, ktorý má zmluva riešiť." Zaujíma europoslankyňu Beňovú.

"Druhou mojou otázkou je, prečo ju uzatvárame v čase, keď v EÚ finišuje diskusia o vlastnej bezpečnostnej a obrannej politike aj v kontexte niektorých rozhodnutí USA v globálnom kontexte( Afganistan), či v kontexte samotných vzťahov EÚ-USA, ktoré sa dosť výrazne zmenili počas vlády prezidenta Trumpa a nijako zvlášť nenapredujú ani počas súčasného prezidentovania Bidena." Pripomína Monika Beňová.

B. Kollár: K obrannej dohode s USA ešte zasadne klub, zásadné sú dve veci
Pre hnutie Sme rodina je pri podpore obrannej dohody s USA zásadné, aby parlament naďalej rozhodoval o prítomnosti cudzích vojakov a jadrových zbraní na území SR. Otázky poslancov majú zodpovedať na zasadnutí klubu minister obrany Jaroslav Naď... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

"Tretím dovodom, prečo nerozumiem “náhleniu” vlády je fakt, že sme členským štátom Severoatlantickej aliancie a v prípade akéhokoľvek útoku na Slovensko by nám v zmysle zmluvy prišla Aliancia na pomoc. Aj keď teda nikto dodnes nepovedal, kto by nás mal napadnúť." Zamýšľa sa M. Beňová.

Nechce vláda vyrokovať zrušenie víz?

"Ak teda chce vláda SR takýmto sposobom vyhovieť záujmom USA v tejto citlivej oblasti, zaujímalo by ma, ako v kontexte tejto “dovery” vyzerajú rokovania o pretrvávajúcej vízovej povinnosti pre občanov SR vo vzťahu k USA." Uzatvára europoslankyňa: "Lebo debata by si tieto fakty určite zaslúžila."

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

M. Uhrík (REPUBLIKA): Cudzie vojská tu nechceme!
Ide o veľa, ide o vlastizradnú zmluvu s vládou USA. Hnutie Republika preto na 2. február pred parlament zvoláva protestné zhromaždenie. Čo je pre nás viac? Vojna či mier? Tanky či sloboda? "Začiatkom februára sa to rozhodne! V parlamente sa... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Eka Balašková