Ďalší týždeň a zase nové opatrenia. Tlak na očkovanie sa zvyšuje
17 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Túto stredu začnú platiť nové opatrenia, ktoré vláda minulý týždeň schválila. Kvôli údajnej nepredvídateľnosti vlny omikron budú opatrenia platiť plošné a k starému COVID automatu sa nevrátime. Detaily predstaví Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláške už čoskoro.

Od 19. januára budú na Slovensku s obmedzeniami otvorené všetky školy, prevádzky, služby. Tieto celonárodné opatrenia budú platné najviac štyri týždne po dosiahnutí vrcholu vlny variantu omikron. Do platnosti vstúpia štyri režimy, vrátane nového OP+. V režime OP sa bude uznávať prekonanie ochorenia COVID-19 len po dobu 90 dní od pozitívneho výsledku PCR testu (doteraz to bolo 180 dní).

Koaličný poslanec M. Viskupič nesúhlasí z kolegami. "Vakcína nie je pre vírus bariérou." uviedol
S príchodom omikronu prestávajú platiť niektoré parametre, ktoré platili pri delta variante. Poznatky vedcov, ich štúdie a štatistiky nás presviedčajú o tom, že je potrebné zmeniť doterajšie správanie a postupne sa vrátiť do normálneho života. Ako... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Režim základ

Všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

Režim OTP

Osoby, ktoré sú kompletne očkované, testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín) alebo ochorenie COVID -19 prekonali za ostatných 90 dní.

Režim OP

Kompletne zaočkované osoby po dobu 9 mesiacov od ukončenia základnej očkovacej schémy,  resp. od ostatnej „booster“ dávky. Osoby po prekonaní COVID-19 + jedna dávka vakcíny. Osoby po prekonaní COVID-19 potvrdeného RT-PCR nie staršom ako 90 dní. Deti mladšie ako 12 rokov a dva mesiace. Dočasne alebo trvalo kontraindikované osoby na základe jednotného formuláru s platným testom.

Režim OP+

Spĺňajú definíciu OP a zároveň sú testované (od odberu PCR 72 hodín, Ag 48 hodín) alebo dostali booster dávku, prípadne majú kompletné očkovanie + prekonanie ochorenia COVID -19 nie staršie ako 180 dní. Deti 2-12 rokov a dva mesiac s testom. Deti 12 rokov a dva mesiace - 18 rokov a dva mesiace kompletne zaočkované s testom.

Blaha: Ľudia majú k vláde dešpekt, vracajú sa do normálu
Podpredseda Smeru - SD Ľuboš Blaha opísal na svojom facebookovom profile svoj zážitok z Vysokých Tatier, kde bol na krátkej dovolenke. Potvrdil vôľu Slovákov žiť normálny životom a dešpekt voči vláde, čo šikanuje národ. Podľa skúseností Blahu v... Čítať ďalej
17 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Tri skupiny hromadných podujatí

1) Nízko rizikové: účastníci majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov, povinné sedenie, hromadné podujatie prebieha bez spevu a bez povzbudzovania. Podmienky: režim OP, najviac 50 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb. Medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť kino bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia.

2) Stredne rizikové: účastníci hromadného podujatia majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, na hromadnom podujatí je fixné sedenie alebo státie. Podmienky: režim OP,
najviac 25 % kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb. Medzi stredne rizikové podujatia možno zaradiť kino s konzumáciou jedál v sále, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom a podobne.

3) Vysoko rizikové: hromadné podujatie v prevádzke verejného stravovania alebo iné hromadné podujatie, ktoré nespadá do nízko alebo stredne rizikových podujatí. Podmienky: režim OP, maximálne 20 osôb, povinný zoznam účastníkov s uvedenými telefonickými alebo emailovými kontaktmi pre prípad epidemiologického vyšetrovania. Organizátor je povinný zoznam uchovávať dva týždne po ukončení podujatia a potom zoznam zničiť. Medzi vysoko rizikové hromadné podujatia možno zaradiť oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne.

Nové vyhlášky budú zverejnené vo vestníku vlády opäť na poslednú chvíľu, začiatkom tohto týždňa. Do dátumu plánovanej účinnosti nových vyhlášok platia aktuálne opatrenia, ktoré sú zverejnené na webe ÚVZ a vo vestníku vlády SR, pripomenula Račková. 

Krajčí zase úradoval: Stresovať pacientov ho asi baví! Pozrite, čo pre všetkých vymyslel najnovšie
Toto už nemyslia vážne! Všeobecní lekári od začiatku roka nemôžu predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Poslanci OĽaNO si totiž zmysleli, že to ich ambulancie extrémne preťažuje! Čo teda môžete čakať? Nový výmysel OĽaNO Ak... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?
Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.