Viete si správne uvoľniť kĺby na rukách?
16 | 01 | 2022 I Eka Balaskova
Poznáte ten pocit uvoľnenia, keď si tak fajn popukáte drobnými kĺbmi prstov?
V článku vám poradíme, ako to robiť správne a do budúcna si "nezaobstarať" veľmi bolestivú artritídu.
Čo je artritída?

Veľmi nepríjemný, bolestivý, mnohokrát chronický zápal kĺbov. Ten postihuje najmä drobné kĺbiky spájajúce články prstov a prsty s dlaňou. Nový čas uvádza, že praktický lekár Mutahir Farhan oshalil pravdu.

Čo sa deje pri praskaní v kĺboch?

Vysvetlil, že: „Veľa ľudí si myslí, že pukanie kĺbov vedie k artritíde. V skutočnosti to nie je pravda.“ Keď pukáme kĺbmi, v skutočnosti pukajú bubliny, ktoré sa tvoria v našich kĺboch v synoviálnej tekutine."

Speváčka Sima Magušinová mu nestačila. SMEčkár opäť urážal kresťanov  
Nenávisť zo strany niektorých novinárov sa stupňuje. Spolupracovník denníka SME zaútočil na biskupa Jozefa Haľka pre jeho kritiku seriálu RTVS. Tých, ktorí majú rovnaký názor ako biskup, treba podľa neho urážať, „čo sa do nich zmestí“. Dokonca ich... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

60 rokov trvajúci pokus

Synoviálna tekutina sa nachádza v kĺbovom priestore, kde funguje ako zvlhčovač pre kĺb. Prezradil, že pukanie kĺbov neublíži. „Doktor David Onger si 60 rokov pukal kĺby len na pravej ruke a potom ich porovnal so svojou ľavou rukou.“ Podľa Farhanových slov nezistil žiadne zmeny.

Štúdia ukázala, že v Ongerovej ľavej a pravej ruke nebol žiadny rozdiel, napriek tomu, že na jednej roky pukal kĺbmi. Negatívny vplyv pukania kĺbov spochybňovali už predchádzajúce štúdie. Pukať nám dokážu aj ramená, krk a zápästia.

Prečo ten zvuk?

Lekár tiež vysvetlil charakteristický zvuk. Ten je spôsobený zmenou tlaku v synoviálnej membráne. Náhla zmena polohy a zmena krvného tlaku, ku ktorej dochádza, spôsobí, že plyny v tejto tekutine vytvoria bubliny, čo spôsobí puknutie.

Uhrík: Rusko nie je pre Slovensko hrozbou (VIDEO)
Na dnešnom proteste v Bratislave nechýbalo ani hnutie Republika. Tisícka ľudí "Napriek rýchlej organizácii, doslova zo dňa na deň, prišlo pred americkú ambasádu viac ako tisíc ľudí vyjadriť svoj odpor proti americkým vojenským základniam na... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.