Napätie je obrovské! Viktor Orbán rozohral na Balkáne nebezpečnú hru 
16 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Napätie je obrovské! Viktor Orbán rozohral na Balkáne nebezpečnú hru," informuje maďarský denník Népszava.

Názov titulky vychádza z informácií, ktoré zverejnil nemecký denník Die Welt a francúzsky denník Le Monde. 

Čo píše Die Welt

Maďarský premiér rozohral na Balkáne nebezpečnú hru. Veľký rozruch vyvolalo, keď navštívil Milorada Dodika, ktorý vyhlasuje, že Republika Srbská (RS) by sa mala odtrhnúť od Bosny. Lídrov zamestnanec zhodnotil rokovania s maďarským premiérom tak, že líder bosnianskych Srbov má plnú podporu Viktora Orbána. Región už dlhodobo čelí nestabilite, ale Maďarsko sa postavilo za snahy Republiky Srbskej, ako člen EÚ. Miestny analytik pochybuje, že by EÚ alebo NATO riskovali ďalšiu bezpečnostnú krízu. Existujú však náznaky, že v Budapešti sa s podobnými obavami neráta. Viktor Orbán oznámil, že bude vetovať všetky sankcie voči Republike Srbskej a jej lídrovi. Navyše mu dáva pôžičku 100 miliónov eur, vzhľadom k čomu sa líder Srbov domnieva, že maďarská strana financuje pokus o rozbitie multietnického štátu. Navyše, pre maďarského premiéra je Milorad Dodik ďalším spojencom v reťazci neliberálnych režimov. Aleksandar Vučič požaduje z rovnakých dôvodov čo najskorší vstup Srbska do EÚ.

Zdá sa, že v jeho zámeroch mu pomáha aj maďarský komisár pre rozšírenie Olivér Várhelyi o ktorom Romeo Franz (Strana zelených), nemecký europoslanec, ktorý vedie Komisiu pre región západného Balkánu povedal, že je spochybniteľné, či je spôsobilý na plnenie úloh.

Čo píše Le Monde

Francúzske noviny sa v úvodnom článku venujú aj politickej kríze v Bosne a Hercegovine a to, čo robia nacionalistickí Srbi hodnotia ako veľmi riskantné. Vízia Milorada Dodika, ktorú podporujú Belehrad, Záhreb, Moskva, Peking a Budapešť hrozí opätovným podpálením sudov s pušným prachom na západnom Balkáne. Čo znamená, že krajina je opäť tam, kde bola bývalá Juhoslávia pred tromi desaťročiami.

Líder Republika Srbská schválil minulý mesiac s menšinovým zákonodarným zborom rezolúciu, ktorá umožňuje Srbom odtrhnúť sa od niekoľkých republikánskych inštitúcií a vytvoriť nezávislú armádu. Snaha odtrhnúť sa, sa príliš nelíši od toho, čo chcel Radovan Karadžič a čo viedlo k vojne, vrátane obliehania Sarajeva, státisícov mŕtvych a dvoch miliónov utečencov. Odvoláva sa ale na to, že jeho zámery sú pokojné.

Napätie je obrovské. Milorad Dodik sa môže spoľahnúť na podporu Vladimíra Putina, Hszi Csin-pinga, ako aj podporu nacionalistického Maďarska, Poľska a Slovinska. Zostáva len päť mesiacov, aby sme sa vyhli novej kríze. Odpočítavanie sa začalo. V Bosne sa ale obávajú toho, že akýkoľvek násilný čin môže kedykoľvek spustiť katastrofálny požiar.