Ľadoborec s mnohými svetovými "naj" vyplával na ľadové polia severu
15 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Prvý sériový univerzálny atómový ľadoborec z projektu 22220 Sibir opustil Petrohrad v smere do domovského prístavu Murmansk. Informovala o tom tlačová služba FSUE "Atomflot". Správu zverejnil web portnews.ru.

Plánuje sa, že preplavba ľadoborca z Petrohradu do Murmanska potrvá 8-9 dní.

Ako poznamenal Leonid Irlitsa, prvý námestník generálneho riaditeľa - riaditeľ lodnej dopravy FSUE Atomflot, "v posádke sériového univerzálneho jadrového ľadoborca ​​Sibir pracujú skúsení navigátori, ktorí si trasu prepavby vypracovali a dobre ju poznajú."

Počasie na trase je drsné

V súčasnosti panujú v Severnom a Nórskom mori nepriaznivé poveternostné podmienky: Nárazy vetra dosahujú rýchlosť 30 m/s. Ústredie námorných operácií podniku poskytuje kapitánovi odporúčania na bezpečný prechod po trase.

Testovanie a monitorovanie všetkých lodných systémov bude pokračovať v nasledujúcich mesiacoch.

V Murmansku nebude dho zaháľať

Plánuje sa, že pár dní po príchode do prístavu Murmansk sa ľadoborec Sibir na atómový pohon vydá na svoju prvú pracovnú plavbu. Miestom operačného nasadenia plavidla bude západný sektor Arktídy – oblasť Ob-Jenisej v Karskom mori.

Najvýkonnejší

Pripomeňme, že univerzálny jadrový ľadoborec „Sibír“ je druhým plavidlom projektu 22220, postaveným v Baltských lodeniciach. Jeho stavba sa začala 26. mája 2015, na vodu bol trup spustený 22. septembra 2017.

Univerzálne jadrové ľadoborce Project 22220 sú najväčšie a najvýkonnejšie ľadoborce na svete. Ich hlavnou úlohou je zabezpečiť celoročnú plavbu v západnej oblasti Arktídy. Plavidlá tohto projektu by sa v najbližších rokoch mali stať chrbtovou kosťou ruskej civilnej ľadobornej flotily.

Niečo o ľadoborci Sibir

Hlavné charakteristiky plavidla: výkon - 60 MW (na hriadeľoch); rýchlosť - 22 uzlov (v čistej vode); dĺžka - 173,3 m; šírka - 34 m ; výška - 52 m; ponor - 10,5 m / 8,65 m; maximálna hrúbka ľadu - 2,8 m; celkový výtlak - 33 540 ton; udávaná životnosť je 40 rokov.

Ľadoborec je vybavený dvojreaktorovou elektrárňou s hlavným zdrojom pary z reaktora novej generácie RITM-200 s výkonom 175 MW, špeciálne navrhnutým pre toto plavidlo.

Technický návrh lode s jadrovým pohonom bol vyvinutý v Iceberg Central Design Bureau v roku 2009.

Švédi upozorňujú na zvýšenú aktivitu Rusov v Baltskom mori
Švédske ozbrojené sily v poslednom čase zaznamenali zvýšenú ruskú aktivitu v Baltskom mori. Švédska armáda preto zvyšuje svoju pripravenosť, píše portál novinky.cz. Podľa generála švédskej armády Leifa Michaela Claessona to ale ešte nemusí... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

_________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.