Koaličný poslanec predložil zmenu Ústavy, aby sa referendum mohlo konať. Ale kedy?
15 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Poslanec národnej rady z hnutia Sme rodina Miloš Svrček predložil do parlamentu návrh na zmenu ústavy  tak, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu ústavným zákonom aj referendom. Podľa „liberálnej“ koaličnej strany SaS, ktorej by malo ísť najmä o vyjadrenie slobodného názoru občanov, ide o porušenie koaličnej zmluvy. Bližšie informácie zverejnili Hospodárske noviny.   

Okrem iného poslanec Svrček navrhuje, aby sa referendum o skrátení volebného obdobia nemohlo konať prvý a posledný rok volebného obdobia. V zmysle návrhu by mal v prípade úspešného referenda predseda Národnej rady Slovenskej republiky vyhlásiť voľby do parlamentu do siedmich dní od vyhlásenia platného výsledku referenda. Účinnosť zmien navrhuje od 1. marca 2024, teda súčasnej vlády by sa prípadné referendum netýkalo.

Podobné zmeny avizoval pre TASR aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba s tým, že ich plánuje predložiť na najbližšiu schôdzu. Obdobný návrh podal už v minulom roku, v júni ho parlament odmietol.

Koalícia chce referendumv tomto volebnom období blokovať

Podľa predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD a nezaradeného poslanca Petra Pellegriniho koalícia chystá zmenu, ktorá by neumožnila referendum v tomto volebnom období. Hovorí o zrade základného demokratického princípu. Zároveň avizoval, že v parlamente predložia pozmeňujúci návrh, ktorý vráti moc na Slovensku do rúk ľudí.

Koaličná strana SaS považuje návrh poslanca Miloša Svrčeka  na zmenu ústavy, ktorý v piatok predložil do národnej rady, za svojvoľné porušenie koaličnej zmluvy.

Neustála kríza v koalícii. SaS kritiizuje hnutie Sme rodina
Koaličná strana SaS považuje návrh poslanca Národnej rady (NR) SR Miloša Svrčeka (Sme rodina) na zmenu Ústavy SR, ktorý v piatok predložil do NR SR, za svojvoľné porušenie koaličnej zmluvy. Pre TASR to uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák. "Z... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.