Spišské divadlo myslí aj na nepočujúcich
15 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Kultúra je jedným zo sektorov, ktoré pandémia covidu19 zasiahla asi najviac. Divadlo v Spišskej novej Vsi cez pandémiu pripravilo projekt Divadlo spája. Chcelo sa ním priblížiť k nepočujúcim divákom.

Slovenská klasika

Pre portál Spišská 24 riaditeľ divadla Radovan Michalov povedal, že pre tento projekt si členovia divadla pripravili predstavenie Rysavá jalovica z pera M. Kukučína. Do spolupráce bola zapijená organizácia Myslím - centrum kultúry nepočujúcich, ktoré pre projekt poskytlo štyroch tlmočníkov do posunkovej reči.

Predstavenie zrušené

Premiéra sa mala konať začiatkom decembra, no ako píše Spišská 24, museli ju zrušiť. „Všetko sme mali pripravené a všetci v divadle sme sa tešili na toto výnimočné predstavenie. Ale do hry vstúpil lockdown a zatvorenie divadiel. Nemali sme na výber a Rysavú jalovicu pre nepočujúcich sme museli zrušiť,“ priblížil riaditeľ. 

J. Čurný: Zotrvávanie ministerky Milanovej na poste škodí vláde, kultúre i republike
Hosťom previdelnej relácie Aktuality.sk Na rovinu bol hudobný odborník a publicista Juraj Čurný, ktorý je aj jedným zo signatárov petície Otvorme kultúru. Témami boli prístup k sektoru kultúry a nekompetentnosť ministerky Natálie Milanovej. ... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Sľub však splniť chceli

Hľadali preto spôsob, ako nesklamať nepočujúcich divákov, ale dodržať protipandemické opatrenia. R. Michalov hovorí: „Rozhodli sme sa celé predstavenie preniesť do online priestoru. A odohrali sme ho tam hneď šesťkrát ešte v závere minulého roka.“ Zároveň však dodáva, že keď sa obmedzenia uvoľnia, "budeme môcť pozvať nepočujúcich aj do nádhernej sály nášho divadla a s chuťou im zahráme Rysavú jalovicu ešte raz.“

Ľudia s handicapom sú v divadle vítaní

Nechcú, aby toto predstavenie bolo len jednorazovou záležitosťou. Veď mnohí herci tohto divadla roky chodia do neďalekej Levoče načítavať knihy pre nevidiacich. „Nechcem ešte konkrétne prezrádzať, ale intenzívne pracujeme na tom, aby sa nám to podarilo,“ uzatvára Michalov.

Koalícia má panický strach z nezávislosti občanov a zo slovenskej kultúry
Otvorený list Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá a ministerke kultúry Slovenskej republiky. Zachráňme etablované literárne, umelecké a kultúrno-spoločenské časopisy! Na webe spolku slovenských spisovateľov bol... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.