Masívne sa potláčajú iné názory. „Konšpirácie“ sa potvrdzujú a pravda ohľadne vírusu sa odkrýva
14 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Kríza dôvery v inštitúcie je jedným z najväčších problémov súčasnosti. Na Slovensku označujú odporcov iného ako vládneho názoru za dezolátov či antivaxerov. Aj renomovaných odborníkov. Napriek preukázateľným dôkazom, že iný názor ma opodstatnenie. O to viac vo vede, ktorá je založená na diskurze náhľadov. Aj pre vládnu či mediálnu propagandu sa čoraz viac spochybňujú lekári a vedci. Viac sa o tejto téme zamyslel Trend.

Je to o to horšie, že veda je zárukou pokroku a úspechu, buduje moderný  život. Napriek tomu je hľadanie konfliktov vo vede prirodzený a opodstatnený jav. „Nie je preto prekvapujúce, že aj popredné vedecké autority podľahnú finančným alebo politickým vplyvom. Ukazuje sa, že to isté sa stalo aj pri prepuknutí pandémie covidu,“ rozvíja sa  zásadná téza.

„Bol som podvedený popieračmi teórie úniku vírusu z laboratória,“ píše vo svojom komentári pre Telegraph Matt Ridley, ktorý je jedným z najvýznamnejších britských žurnalistov a populátorom vedy. Takmer dva roky sa usiloval dostať sa na základe slobodného prístupu k informáciám k prvotnej komunikácii vedcov o pôvode covidu. Verejnosť však dostala iba vyčiernené strany.

Hanbite sa! Želať pevné zdravie mŕtvym je hnusné, odkazuje poslanec ministrovi financií
Zase sa niečo nevydarilo! Nezvláda sa už ani vyplácanie očkovacích bonusov ľuďom starších ako 60 rokov. Poukážky chodia mŕtvym. Živí sa sťažujú, že na poštách nemajú dosť peňazí, píše denník Pravda. Do redakcie denníka sa ozvalo zopár starších... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Utajené texty naznačovali umelý pôvod vírusu

Všetko sa však zmenilo s vyšetrovaním v americkej snemovni reprezentantov, kde poslanci dostali needitované verzie mailov. Medzi dotknutých expertov patril Anthony Fauci, riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby alebo Francis Collins, riaditeľ Národného inštitútu pre zdravie.

Z uniknutej komunikácie vyplýva, že poprední americkí a britskí vedci považovali za pravdepodobné, že vírus unikol z čínskeho laboratória vo Wu-chane, no v oficiálnej komunikácii túto možnosť popreli. „Neveríme, že akýkoľvek scenár založený na vzniku v laboratóriu je hodnoverný,“ tvrdia vo svojej štúdii vydanej v Nature Medicine.

Belousovová: Film s názvom Pandémia pomaly končí
Celý svet sa chystá na to, že pandémia sa skončí, len Slovenská vláda ide svojich občanov "škrtiť" opatreniami a namiesto toho, aby ich spájala, ich "kategorizuje". Situácia hnevá aj A. Belousovovú, predsedníčku strany Národ a spravodlivosť. Ktorá... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Nebezpečný vedecký precedens

Dôvodom ich konania boli obavy o zničenie vedeckej reputácie. „Ďalšia debata by mohla zbytočne poškodiť vedu vo všeobecnosti a najmä vedu v Číne,“ písali v mailoch. Pritom práve výskum laboratória vo Wu-chane bol čiastočne financovaný americkou vládou.

V snahe ochrániť „medzinárodnú harmóniu“ sa vedci vydali na cestu zatajovania. Avšak objavenie sa covidu iba pár kilometrov od laboratória nedal spávať mnohým „konšpirátorom“.  

„Snaha o diskreditáciu nepohodlných teórií označením za konšpiráciu je nebezpečný precedens ohrozujúci dôveru nielen vo vedu, ale aj slobodu prejavu. V konečnom dôsledku môže takýto prístup sám prispieť k podpore toho, proti čomu veda od svojho vzniku bojuje,“ píše na záver Trend.

Budú si neočkovaní platiť za liečbu sami? Neuveríte, čo hovoria právnici
Aktuálnej hrozby povinného očkovania sa Slováci na chvíľu striasli a máme tu ďalšiu! Tentoraz ide o otázku, či si budú neočkovaní pacienti platiť časť covidovej liečby sami. Tu nastal naozaj kuriózny rozpor medzi právnikmi a ministrom! Nesúlad v... Čítať ďalej
14 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?
Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.