Štvrtá vlna omikronu bude mať raketový nástup
12 | 01 | 2022 I Eka Balašková

Máme tu tretí "pandemický" rok. Môže, ale aj nemusí byť posledný. Lebo veď to sme si hovorili aj pred rokom. V európe už "zúri" omikron a epidemiológ hovorí, že o pár dní až týždňov bude naplno aj u nás. Ako by mal vyzerať tento rok zaujímalo aj portál Pluska.

Delta nám odznieva

„V prostredí delta variantu si to nevieme vysvetliť, vieme si to vysvetliť len tak, že už tu máme omikron dosť dobre roznesený. Sme zhruba jeden, maximálne dva týždne, kým omikron už bude taký silný, že budeme vedieť, že je tu štvrtá vlna,“ odhaduje epidemiológ Pavelka.. K tomuto názoru sa pripája aj infektológ Peter Sabaka. „Tento variant sa tu v podstate šíri aj dnes, dlho nepozorujete nejaký veľký počet prípadov, až to potom zrazu raketovo vystrelí nahor. Môže to prísť možno o týždeň, možno o dva."

Čo sa teda stane na Slovensku?

To je veľmi ťažké predpovedať. Vyzerá to, že omikron spôsobuje o trochu menej hospitalizácií ako delta variant. Štúdie v Británii ukazujú, že omikron má o 40 % ľahší priebeh ako delta. Odborníci však poukazujú na našu nízku zaočkovanosť a premorenosť. "Pri nezaočkovaných má omikron ľahší priebeh iba u 15 až 25 % ľudí. Nemôžeme sa pozerať len na priemer európskych krajín, pretože každá krajina má inú zaočkovanosť a premorenosť, napríklad južná Afrika až 72 %,“ zdôraznil Pavelka. Podľa neho sa preto nemôžeme porovnávať s Britániou.

Drzosť klamárov neschopných nabrať odvahu diskutovať s oponentmi
Toto konštatovanie na sociálnej sieti napísal Eduard Chmelár v súvislosti s pripravovanou zmluvou s USA. Svojim čitateľom do najbližších dní sľubuje veľmi zaujímavé "školenie". Občania majú právo na diskusiu "Na neskreslenú, nezmanipulovanú,... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Rýchly nástup, ale aj ústup

„Zrejme taký mesiac bude trvať, kým to dosiahne vrchol a potom mesiac, kým to poklesne, čiže rátam, že o dva, tri mesiace by malo byť po všetkom,“ odhaduje Sabaka. V Británii sa prípady znásobovali takmer každý druhý deň. „Keď je taká veľká rýchlosť šírenia, rýchlo sa dostaneme na vrchol a súčasne rýchlo sa vie vyčerpať rezervoár ľudí, ktorí sú susceptibilní v prostredí omikron variantu a potom aj rýchlo klesne táto vlna,“ doplnil Pavelka.

Posledná veľká vlna?

Podľa Sabaku je to tak. Ak prídu ďalšie, budú už len menšie. „Myslím si, že pandémia ustúpi po vlne omikron. Rozhodne by sa takéto ďalšie masívne vlny nemali opakovať.“ S názorom, že nastupujúca vlna ukončí pandémiu, súhlasí aj český evolučný biológ Jaroslav Flegr. „V súčasnosti sa zdá, že omikron imunizuje človeka proti ostatným variantom vírusu. Ak sa to potvrdí, potom omikron sa v roku 2022 premorí a imunizuje celý svet a tým ukončí pandémiu ešte pred príchodom vakcín druhej generácie,“ predpokladá Flegr.

Podľa Fica Pellegrini nazýva ľavicového voliča "dezolátom či extrémistom"
Na vyjadrenia P. Pellegriniho pred reláciou Na telo vo svojom videu na sociálnej sieti reagoval aj rozčarovaný Robert Fico, predseda strany, ktorá P. Pellegriniho politicky "vychovala". Prepis jeho príhovoru prinášame bez úprav. Sklamanie "Po... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chráňme sa, ale neobmedzujme

„Opakované zaočkovanie či zníženie virálnej nálože pri infekcii môžu pomôcť, aby bol priebeh čo najmiernejší. Vyvarujme sa teda v najbližšom čase veľmi rizikovému správaniu, ale bežné veci v našich životoch už asi nemá zmysel obmedzovať,“ odporúča Kollár: „Pripravte sa teda doma a v práci na to, že budete viacerí naraz infikovaní s miernymi príznakmi – bolesť hlavy, hrdla, nočné potenie, teplota - ale len pár dní.“

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Som "cigánka" a chcem žiť, ako vy
Prišla k nám do kancelárie mladá žena. Jej hlas mi bol povedomý, no v prvom momente som ju nevedela zaradiť. O čosi neskôr mi došlo - chodila som k nim jej starého otca učiť Braillovo písmo. Ďalej vás neodveziem, budete si musieť poradiť, oznámil... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova