Profesor politológie - ak chcete dôchodok, mačičky chovať nestačí
12 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Že nám starne populácie, to nie je žiadna novinka. A asi ani to, že mladí ľudia po ukončení vysokej školy odchádzajú väčšinou mimo Slovenska. Odborníci sa zhodujú na tom, že odchodov bude ešte viac. Navyše aj tí mladí, čo tu zostanú, sa mnohí rozhodnú pre ďalšie štúdium, rodinu si založiť nepotrebujú. Pre Košický Korzár situáciu rozoberá Alexander Onufrák z Katedry politológie FF UPJŠ v Košiciach.

Nechcú rodiny

U svojich študentiek, zvlášť u tých s nadštandardnými študijnými výsledkami a rozumie tomu: "Tí, čo majú deti, si uvedomujú, že musia niečo obetovať,“ vysvetľuje profesor Onufrák. Podľa neho sa to premietlo aj do prvotných dát zo sčítania obyvateľstva. Len v Košickom kraji podľa neho ubudlo takmer desaťtisíc obyvateľov. K prírastku prišlo v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Prečo ľudia odchádzajú na vidiek

Písali sme o tom už aj na našich stránkach. Profesor UPJŠ tento trend potvrdzuje - ľudia podľa neho odchádzajú do menších miest, na vidiek, pretože bývanie v krajských mestách je čoraz drahšie. 

Bývalý predseda Najvyššieho súdu: Parlament môže porodiť zákon, Mikas nemôže porodiť zákon
Keď JUDr. Štefan Harabin uprostred pandémie hovoril, že sú Mikasove vyhlášky nulitné, všetci sa mu smiali. Dnes máme rozhodnutie Ústavného súdu z 31.12. 2021 a hlavný hygienik Ján Mikas podľa bývalého predsedu Najvyššieho súdu JUDr. Štefana... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Starneme takmer najrýchlejšie v Európe

"Súvisí to aj s tým, že sú tu veľmi silné povojnové ročníky. Počas vojny si ľudia rodiny nezakladali, to sa však potom zmenilo. Hovoríme o takzvaných povojnových ročníkoch od roku 1945 do 1955. Treba si uvedomiť, že sú to ľudia, ktorí odišli do dôchodkového veku. Táto generácia mala koncom 70. rokov veľmi silnú pôrodnosť, sú to takzvané Husákove deti. Veľký prepad pôrodnosti bol znova v 90. rokoch. To sa odzrkadlilo najmä na prelome milénií." hovorí pre Košický Korzár prof. Onufrák.

Dnes "mamahotel" ...

Otázne však je, čo bude o 20-30 rokov. Deti odídu do zahraničia a čo bude s rodičmi potom, keď už nebudú môcť pracovať. Prednedávnom aj pápež František kritizoval, že ľudia uprednostňujú starostlivosť o mačky a psov, než o deti a odkázal, že je to sebecké. "Je naozaj dôležité mať lásku aspoň k zvieratám, ale keď budete starý, psík vám neprinesie pohár s vodou, neodvezie vás k lekárovi a niekto sa o vás bude musieť postarať. Na to narážal pápež František. Dôchodkový a sociálny systém, ani spoločnosť ako takú, psíci a mačičky nezachránia," upozorňuje profesor Onufrák.

V Miloslavove už nejde len o lúpež
V prípade jedenásťročnej Andrejky, ktorú hneď začiatkom roka našli v otrasnom stave na bývalom družstve v Miloslavove, začali ďalšie trestné stíhanie. Informuje Nový čas. Prípad doteraz riešili ako krádež. Podľa Nového času ide o úmyselný... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.