ÚVO zrušilo súťaž na obchvat. Minister dopravy ostro zareagoval
10 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Súťaž na výstavbu roky meškajúceho obchvatu Košíc R2 v úseku Šaca – Košické Oľšany zrušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) v závere roka kritizoval toto rozhodnutie a proti verdiktu sa odvolal na Radu ÚVO. Jej experti majú teraz 45 dní na opätovné preskúmanie. Téme sa venoval Rádiožurnál RTVS.

Minister odmieta, aby kontrolóri zastavili proces výstavby obchvatu Košíc len na základe chýbajúcich dvoch slov v podmienkach súťaže, a to konkrétne „alebo ekvivalent“. „V tomto prípade ja nie som ten typ, ktorý sa pokloní a povie, že rešpektuje blbosť. My v NDS potrebujeme stavať R2, máme na to eurofondy, je to stavba pre nás, pre občanov, tak nás prosím nešikanujte za dve slová. Najmä, keď máme pravdu, a vy viete, že máme pravdu,“ povedal Doležal.

Ďalší škandál vo Vlčanovom rezorte! Revír pridelili bez súťaže Kvietikovcom
Branislav Becík, starosta obce a člen strany Hlas - SD vo svojom videu upozornil na druhý obrovský škandál v rezorte pôdohospodárstva pod ministrom Vlčanom, ktorého do funkcie nominovalo hnutie OĽaNO. Ešte spred pár dní si pamätáme kauzu tajomníka... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Šéf ÚVO Miroslav Hlivák po sviatkoch predstúpil pred verejnosť a odmietol vyhlásenie ministra: „Za viac ako štyri roky, čo som vo funkcii predsedu, som nezažil také arogantné vystúpenie politika na adresu úradu a jeho zamestnancov.“

ÚVO zároveň pripomína, že minister podpísal za svojho pôsobenia zmluvy a súťaže za viac ako miliardu eur – a mnohé boli nastavené správne.

„Toto ale nie je celkom naša súťaž, toto je súťaž z roku 2018. Ak som mal kontrolovať tri roky dozadu stovky súťaží, ktoré sú v procese, tak to je bullshit,“ reagoval minister.

„Kto robil túto súťaž, robil ju s vedomím, že za toto porušenie pri zákazke v hodnote 134 miliónov eur, ide spôsobiť škodu od 5 do 25 % na korekciu,“ dodáva predseda ÚVO.

Hlivák zároveň tvrdí, že sa v uplynulom týždni obrátil na Európsku komisiu, s ktorou konzultoval rozhodnutie ÚVO zrušiť súťaž výstavby obchvatu Košíc tak, ako bola nastavená. Podľa neho mu európski kontrolóri dali za pravdu. Minister dopravy zároveň vyhlasuje, že ak Rada ÚVO definitívne súťaž zruší, obráti sa na súd.

Koaličný poslanec Borguľa TVRDO zaútočil na ministerku Kolíkovú
Zoskupenie Sme rodina sa neraz uchyľuje k opozičnej rétorike, hoci je súčasťou koalície. Niekedy však presne vystihne situáciu v koalícii. Poslanec Sme rodina Martin Borguľa sa vyjadril na sociálnej sieti k výrokom kontroverznej ministerky... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.