Strohá odpoveď ministerky spravodlivosti na vážne tvrdenia sudcu JUDr. Petra Šamka
08 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová

Prvé výročie smrti generála Milana Lučanského († 51) opäť otvorilo tému väzby. Politici ju uzavreli novelou ešte v lete. Kolúzna väzba sa skráti zo siedmich mesiacov na päť. To však podľa odborníkov nestačí. S predstavou riešenia prišiel aj sudca krajského súdu Peter Šamko.

Názor ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, bývalého vyšetrovateľa a trestného advokáta Petra Vačka, na informácie, ktoré vyplynuli z listu JUDr. Petra Šamka, ale aj skúsenosť advokáta Martina Ribára, ktorý strávil v kolúznej väzbe takmer 20 mesiacov zisťoval denník 1.pluska.sk.

JUDr. Šamko v článku pre právnelisty.sk tvrdíl, že ide o vy­šet­ro­va­ciu me­tó­du, kto­rá slú­ži na „vý­ro­bu“ ka­júc­ni­kov, te­da na to, aby sa z po­pie­ra­jú­cich (spup­ných) ob­vi­ne­ných sta­li po­kor­ní (skro­te­ní) ka­júc­ni­ci schop­ní po­sú­vať ob­vi­ne­nia aj na ďal­šie oso­by. Jed­nou z do­po­siaľ vy­uží­va­ných efek­tív­nych me­tód ako „dot­la­čiť“ ob­vi­ne­né­ho k „dob­ro­vol­né­mu“ priz­na­niu a aj k prí­pad­né­mu udá­va­niu iných osôb je podľa Šamka me­tó­da „pre­pa­rá­cie“ ob­vi­ne­né­ho (vo vý­zna­me pos­tup­né­ho prip­ra­ve­nia, spra­co­va­nia ob­vi­ne­né­ho, aby vy­po­ve­dal že­la­teľ­ným spô­so­bom), kto­rá bo­la dob­re zná­ma už v mi­nu­los­ti a kto­rá sa zjav­ne s priaz­ni­vý­mi vý­sled­ka­mi vy­uží­va or­gán­mi čin­ný­mi v tres­tnom ko­na­ní do­po­siaľ."

Zá­klad­ným vý­cho­dis­ko­vým bo­dom, ako to z článku vyplýva je podľa Šamka poz­na­nie, že ak sa po­da­rí or­gá­nom čin­ným v tres­tnom ko­na­ní do­nú­tiť ob­vi­ne­né­ho k priz­na­niu inak než hru­bým fy­zic­kým ná­si­lím, ťaž­ko po­tom už mô­že na hlav­nom po­jed­ná­va­ní v ko­na­ní pred sú­dom pres­vied­čať súd (či ve­rej­nosť), že sa priz­nal iba pod (psy­chic­kým) nát­la­kom. "To pla­tí o to viac, ak bo­lo ta­ké­to priz­na­nie uro­be­né za prí­tom­nos­ti ob­haj­cu ob­vi­ne­né­ho," píše. 

„Pre­pa­rá­cia“ ob­vi­ne­né­ho ako súčasná vy­šet­ro­va­cia me­tó­da, vedúca k priz­na­niu ob­vi­ne­né­ho a udá­va­niu iných 
O slove preparácia toho slovníky píšu málo. Jeho význam sa dá zhrnúť takto: "Upravenie biologického objektu na určité potreby". Už tu to zčína zaváňať Goebbelsovským Mengeleizmom, ak ide o preparáciu človeka. Jeho "úpravu". Pre potreby moci.... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Strohá odpoveď ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej 

Šamko tvrdí, že psychické utýranie nemožno adresne dokázať. Celý obsah listu je šokujúci pre bežného prijímateľa informácií. Na názor iných sa preto pýtali v redakcii denníka 1.pluska.sk. A v odpovediach nikto tak strohý, ako ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nebol.

"Advokár Ribár sa ako obvinený vo väzbe sa nestretol s návštevami operatívcov polície. Inú skúsenosť mal však v pozícii obhajcu. Tvrdí, že hoci operatívci majú právo chodiť za obvinenými a ponúkať im spoluprácu, toto právo sa môže aj zneužívať," uvádza 1.pluska.sk vyjadrenie advokáta Ribára.

Podľa bývalého vyšetrovateľa a trestný advokát Petra Vačka by mali policajti riadne vyšetrovať, aby sa nebrali trestné konania ako závody kajúcnikov. „Tí by sa mali používať len v trestných veciach, kde je to nevyhnutné. A nie všade, lebo je to pre políciu pohodlné a ide o obchod. Výpovede kajúcnikov nemožno považovať za základ policajného objasňovania,“ uviedol pre 1.pluska.sk Vačok.

Odpoveď ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej pre 1.pluska.sk: "Humanizácia podmienok vo väzbe, ako aj vo výkone trestu je záväzkom z programového vyhlásenia vlády a my na ňom naďalej pracujeme, " uviedla ministerka a dodala, že "cieľom je zlepšiť podmienoky vo výkone väzby."  Tiež doplnila, že pracujú aj na veľkej novele Trestného poriadku.

MUDr. Mesik: Pre rodičov a starých rodičov malých detí k "detskej krížovej výprave"
"Pre rodičov a starých rodičov malých detí k "detskej krížovej výprave" za napichanie 274 000 dávok vírusovej mRNA do tiel detí, vedenou kontrahovanou tlačou pod odborným vedením pani doktorky Visolajskej s 1 atestáciou a nemerateľným Hirschovym... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.