Je to potvrdené: Ruská ponorka sa skutočne zrazila s vojnovou loďou (VIDEO)
08 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Ruská ponorka ešte v roku 2020 skutočne narazila do sonaru vlečeného britskou vojenskou loďou Northumberland. Tá ruské plavidlo hľadala v severnom Atlantickom oceáne. Incident potvrdilo aj britské ministerstvo obrany, ako informovali BBC a denník The Times. Moment zrážky zachytil televízny štáb. Ten tam natáčal dokumentárny film, píšu novinky.cz.

Misia britského plavidla bola zdokumentovaná pre seriál stanice Channel 5. Loď sa vydala hľadať ponorku po tom, ako zmizla z jej radarov. Pomôcť jej mala aj helikoptéra, ktorá bola vyslaná nad oceán.

Ako napísal The Times, počas pátrania televízne zábery zachytili moment, kedy sa nad hladinou objavil periskop a komunikačný stožiar. Ruská ponorka sa následne znovu ponorila a narazila do vlečeného sonaru. Ten britská loď ťahala niekoľko sto metrov za sebou.

Podľa BBC nie je jasné, či ruská ponorka utrpela škody. Britská loď sa po zrážke ale musela vrátiť do škótskeho prístavu kvôli výmene poškodeného sonaru.

Incident zachytili kamery

Ministerstvo obrany zvyčajne nekomentuje svoje operácie, ale tentoraz urobilo výnimku. Incident totiž zachytili kamery. Ako uviedli zdroje z námorníctva, nájsť vlečený sonar v mori by bolo ako nájsť ihlu v kope sena. Zrážka teda bola pravdepodobne neúmyselnou nehodou. Podobne to komentoval aj zdroj z rezortu obrany, dodávajú novinky.cz.

(Medzititulok red. HD.)

Sen Kaczynského o veľkej 300-tisícovej armáde
Jaroslaw Kaczynski, líder vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a podpredseda vlády pre bezpečnosť, „chce seriózne odstrašujúcu silu“. Požaduje výrazné posilnenie poľskej armády, pretože „vzhľadom na vyhrotenú situáciu v regióne nie je na... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.