Rozbieha sa reality šou "Česko hľadá Čaputovú"?
07 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi ostáva vo funkcii prezidenta ešte rok, ale dohady o tom, kto by ho mohol nahradiť, sa začínajú vynárať už dnes. Jeden z možných scenárov ohľadom kandidátov načrtáva aj Denník SME vo svojom komentári.

Babiš do finále

Všetko nasvedčuje tomu, že na kandidatúru sa chystá Andrej Babiš, predseda hnutia ANO, ktoré vlani na jeseň získalo takmer jeden a pol milióna hlasov. Pri priamej voľbe prezidenta v rokoch 2013 a 2018 to s prehľadom stačilo na to, aby sa dostal do finále. Jedného by sme teda teoreticky mali.

Ale kto proti nemu?

Kto proti nemu je najväčší problém. Podľa prieskumov má dnes najväčšiu šancu šesťdesiatročný generál Petr Pavel, niekdajší šéf vojenského výboru NATO, ktorý vedie kampaň už viac ako rok - jeho slabinou sa však môže stať jeho minulosť.

Umelci reagujú na ministerku kultúry: Neoplatí sa ani zažať svetlá! Alibistické, neprofesionálne
Ministerke kultúry Natálii Milanovej (OĽaNO) nedávno zamestnanci SND adresovali výzvu na otvorenie kultúrnych podujatí pre verejnosť. Dnes vyšla správa, že od pondelka budú kultúrne podujatia otvorené v režime OP (očkovaní, "prekonaní"). Vláda sa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Žena s podobným príbehom

Česko ešte tak, ako donedávna Slovensko, nemalo prezidentku. Do úlohy prezidentskej kandidátky sa štylizuje rektorka Masarykovej Mendelovej univerzity v Brne, Danuša Nerudová (43). Je síce úspešnou ekonómkou, okrem českého twitteru ju pozná málokto a v prieskumoch sa jej podpora pohybuje okolo dvoch percent.

Kde je tá paralela?

Našu prezidentku pred tým, ako sa rozhodla kandidovať, tiež poznali len ľudia z okolia Via Iuris a Progresívneho Slovenska, kde sa realizovala ako jeho podpredsedníčka. Jej slávu "naštartovala" pezinská skládka, v ktorej sa úspešne angažovala ako ekologická aktivistka. Médiá ju prezentovali tak, že sa zasadila o jej zrušenie. Málokto sa však vtedy dostal k informácii, že celá skládka nebola zrušená, len "prehodená cez plot k susedom". 

Dozvieme sa "do roka a do dňa", že Česko sa voľbou prezidentky definitívne vyberie "slovenskou cestou"? Treba bratom Čechom len držať palce, aby ich prípadná prezidentka nie len citlivo vnímala, ale aj rázne konala v prospech potrieb národov Čechov, Moravanov a Slezanov.

Popredná kardiologička: Výsledkom novely zákona bude vyššia úmrtnosť
Doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc. , FESC, FHFA. prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti sa na sociálnej sieti vyjadrila k aktuálnej situácii v zdravotníctve, ktorá proti sebe stavia všeobecných a odborných lekárov. Špecialisti nie sú... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.