Íri zosmutneli: Zdražel im alkohol. U nás by whisky kúpili za polovičnú cenu
08 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Štát si sľubuje od zvýšenia cien alkoholu menší počet ochorení, ktoré s ním súvisia, informuje portál pravda.sk.

Íri by whisky kúpili o polovicu lacnejšie u nás

Paradoxné je, že Íri za whisky vyrábanú v ich krajine zaplatia dokonca viac, ako keby ju kupovali na Slovensku. Po novom je fľaša whisky 0,7 litra v Írsku v priemere o 10 eur drahšia.

Írska whisky alebo whisky zo zahraničia nesmú stáť menej ako 22 eur. Na Slovensku sa dá zohnať v akciovej ponuke, ako poznamenáva pravda.sk, len za polovicu tejto ceny.

Ako sme (ne)cestovali v čase pandémie 2021: obmedzenia, lockdowny... čo nás ešte čaká?
Čím všetkým sme si doposiaľ prešli, sumarizuje de.euronews.com. COVID pasy zachránili letné dovolenky Od júla máme k dispozícii COVID pasy, ktoré nám majú uľahčiť cestovanie za predpokladu, že sme plne zaočkovaní, vyliečení z choroby alebo máme... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Drahšie pivo

Íri si výrazne priplatia aj za pivo, a to v prípade, že sú zvyknutí kupovať lacnejšie značky. „Plechovka značky Galahad, ktorá stála 0,75 eura, teraz stojí najmenej 1,57 eura,“ upozornil denník Irish Examiner. Minimálna cena sa pri pive odvíja od objemu alkoholu a od veľkosti plechovky alebo fľašky.

Nový zákon skoncoval s výhodným nákupom veľkých balení. Pravidlo, že čím viac zákazník kúpi, o to menej za jeden kus zaplatí, je už minulosťou. „Reťazec Supervalu predával balenie 24 plechoviek piva Guinness za 18 eur. Teraz musí stáť najmenej 39,77 eura,“ poznamenal Irish Examiner.

Priplatia si aj za víno

Milovníci piva sa tiež musia zmieriť s vyššími cenami. Kým na Slovensku možno kúpiť fľaša vína už za tri eurá, v Írsku po novom vyjde najmenej na 7,40 eura.

Porovnanie cien írskej whisky v Írsku a na Slovensku:

Jameson 28,50 € / 16,10 €

Bushmills Original 23 € / 14,80 €

Paddy 27 € / 18,20 €

Connemara 35 € / 22,50 €

Writers Tears 44,99 € / 36,90 €

Podľa portálu pravda.sk ide o porovnanie cien v dvoch internetových obchodoch v Írsku a na Slovensku. Všetky fľaše majú objem 0,7 litra.

2022: Quo vadis Európa? (VIDEO)
Rok 2021 bol poznačený pandémiou, lockdownami, krízami, strachom a protestmi, bilancuje de.euronews.com. Čo bude rozhodovať o vývoji v roku 2022? Európa chce mať vo svete väčšiu váhu, ale vnútorne bojuje s vnútornými konfliktmi a migračnou... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Liečba je drahá

Írski predajcovia alkoholických nápojov tlačili na vládu, aj na parlament, aby nedošlo k zavedeniu minimálnych cien. Neuspeli ani s varovaním, že veľa Írov podľahne nákupnej turistike.

Vláda v Írsku sa nechala inšpirovať  Škótskom, ktoré vyššie minimálne ceny alkoholických nápojov schválilo ešte v máji 2018.

Írski politici  dúfajú, že efekt bude podobný ako v Škótsku. Nadmerné pitie alkoholu medzi Írmi stojí zdravotníctvo ročne 3,2 miliardy eur.

Trest pre nízkopríjmové skupiny obyvateľov?

Kritici tvrdia, že v skutočnosti ide o trest pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Zástancovia opatrenia sa zas odvolávajú na očakávaný pokles spotreby alkoholu, konštatuje pravda.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Farmafirmám ide karta. Vďaka vakcínam zvyšujú zisky
Úspech vakcín spoločnosti Biontech podporuje nemecký farmaceutický priemysel. V roku 2022 očakáva prudký nárast predaja, informuje nemecký Der Stern. Nemecký farmaceutický priemysel očakáva vďaka silnému dopytu po vakcínach proti koronavírusu... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.