Prevratné tabletky proti COVIDu-19: Krajiny EÚ si idú vlastnou cestou!
07 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Európska komisia v súčasnosti skúma možnosť získania nových antivírusových tabliet, ktoré sa môžu užívať doma na liečbu ľahkého až stredne ťažkého stupňa COVIDu-19, aj keď niektoré krajiny EÚ presadzujú vlastné dohody, píše de.euronews.com.

Dva prelomové lieky

Paxlovid od spoločnosti Pfizer a Molnupiravir od Merck-u (známy aj ako Lagevrio), sa považujú za prelomové v boji proti koronavírusu, zatiaľ čo vysoko nákazlivý variant Omikron spôsobuje, že miera infekcie na celom svete dosahuje nové rekordné hodnoty. Lieky zabraňujú šíreniu vírusu a znižujú závažnosť ochorenia.

Treba 4. dávku vakcíny špeciálne proti Omikronu?
Koľko posilňovacích očkovaní proti Covidu-19 je ešte potrebných? A príde aktualizovaná dávka priamo proti Omikronu? – pýta sa de.euronews.com. „Chystám sa prihlásiť už rovno aj na štvrté očkovanie, aby som sa už nemusela takto stresovať," –... Čítať ďalej
01 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Európska lieková agentúra (EMA) už vydala oficiálne usmernenie o užívaní týchto dvoch liekov. Dospelí, ktorí ochoreli na COVID-19, majú brať tablety podľa možnosti čo najskôr po pozitívnom teste, a to 2-krát denne päť dní od nástupu symptómov. Paxlovid kombinuje dve účinné látky, ktoré sú dostupné ako samostatné tablety.

Nemecko si objednalo 1 milión dávok od spoločnosti Pfizer

Odporúčanie EMA nie je to isté ako povolenie na uvedenie na trh, ktoré je výsledkom dlhého prebiehajúceho preskúmania. Toto odporúčanie však slúži ako usmernenie pre tie krajiny EÚ, ktoré sa rozhodnú používať tablety ako núdzovú liečbu v prípade vysokej miery infekcie a úmrtnosti.

NOVÝ VARIANT koronavírusu v Európe! Má veľmi veľa mutácií
O novom variante sa zatiaľ toho veľa nevie. Objavil sa vo Francúzsku a údajne pochádza z Kamerunu. Má veľa mutácií, informuje Der Tagesspiegel. Dvanásť ľudí z južného Francúzska sa pravdepodobne nakazilo novým variantom koronavírusu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Niektoré členské štáty EÚ vrátane Nemecka, Belgicka, Talianska a Grécka sú v kontakte s farmaceutickými spoločnosťami, aby nakúpili dávky a distribuovali ich svojim obyvateľom. Nemecko si objednalo 1 milión dávok od spoločnosti Pfizer, zatiaľ čo Belgicko plánuje kúpiť 10 000 dávok od každej spoločnosti.

Európska komisia v Bruseli medzitým vedie „prieskumné rozhovory" s vývojármi a je „pripravená rokovať o nových zmluvách o spoločnom obstarávaní", hoci zatiaľ nebola podpísaná žiadna dohoda.

Prečo Twitter zablokoval účet vynálezcu mRNA vakcíny? (VIDEO)
Twitter zablokoval účet molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho, ktorý kritizoval očkovaciu kampaň americkej vlády, informuje epochtimes.de. Twitter pozastavil účet virológa a molekulárneho biológa Dr. Roberta Maloneho. Malone je jedným z... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

„Rozhodnutie o začatí postupu verejného obstarávania prijmú zúčastnené krajiny, ak sa na tom dohodnú aspoň štyri krajiny a Európska komisia,“ - uviedol hovorca. Podrobnejšie informácie neboli poskytnuté z dôvodu zachovania dôvernosti informácií.

Sľubná liečba

Očakáva sa, že spoločný program pre antivírusové tabletky bude nasledovať príklad nákupu vakcíny proti COVIDu-19: Komisia vtedy podpísala zmluvy s výrobcami liekov v mene 27 členských štátov s cieľom zabezpečiť rovnakú a cenovo dostupnú distribúciu v celej EÚ.

Vyjednávacia sila EÚ ako jednotného trhu so 450 miliónmi občanov jej umožnila nakupovať dávky vakcín za nízke a jednotné ceny, dodáva de.euronews.com.

(Medzititulky red. HD.)

V Izraeli čoraz viac ľudí odmieta geneticky modifikovaný „booster“...  a ako sa z očkovaných stávajú neočkovaní
Komentár Peter F. Mayer Na mieste je otázka, či očkovanie vôbec funguje. Protesty sa stupňujú. Zdá sa, že Omikron sa teraz používa ako zámienka na zakrytie skutočnosti, že prípravky genetického inžinierstva schválené v EÚ nikdy nepriniesli to, čo... Čítať ďalej
28 | 12 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.