Myslíme na našich pravoslávnych, krásne sviatky vám!
06 | 01 | 2022 I TASR/Ivan Brožík

Štedrovečerná večera u pravoslávnych sprítomňuje pokoru Kristovho príchodu.

Všetky jedlá, ktorými pravoslávni veriaci zavŕšia 40-dňové obdobie pôstu, budú bezmäsité a pripravené bez použitia mliečnych výrobkov, uviedol pre TASR duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce v Sabinove Vasyľ Kuzmyk.

"Na stole budú prichystané tradičné pôstne pokrmy preto, aby rodinám sprítomnili skutočnosť, že Spasiteľ Isus Christos prichádza na zem nie v pýche a hojnosti, ale v pokore, jednoduchosti a láske a ukazuje príklad, akými by kresťania mali byť v každodennom živote," priblížil s tým, že v predchádzajúcom, 40-dňovom pôstnom období sa pravoslávni veriaci duchovne pripravovali na sviatok Narodenia Božieho Syna.

Nikto nesmie odísť z domu hladný.

 Neodmysliteľnými súčasťami štedrovečerného stola sú chlieb, cesnak, med, zemiaky či fazuľa. "Čo sa týka polievky, najčastejšie sa varí pôstna kapustnica s hubami, v niektorých regiónoch východného Slovenska a Zakarpatska aj hubová či fazuľová polievka. Pravoslávni veriaci zvyknú pripraviť takzvané bobaľky s makom alebo orechmi a tiež mačanku," ozrejmil Kuzmyk s tým, že v niektorých oblastiach sa tiež tradične varia pirohy plnené zemiakmi alebo lekvárom či servírujú ryby na rôzne spôsoby. Nezriedka tak pravoslávne štedrovečerné menu pozostáva z 12 chodov, pričom na znak vďaky Bohu za Jeho dary ochutnajú stolovníci z každého z nich. Stolovanie začína spoločnou modlitbou a na stole je pripravený aj jeden tanier navyše pre pocestného. "To preto, aby nikto v prípade potreby v tento deň neodišiel z tohto domu hladný a bez okúsenia Bohom požehnaných darov," vysvetlil.

Krásne sviatky!

 Ako duchovný doplnil, pravoslávni veriaci sláviaci Vianoce podľa starobylého juliánskeho kalendára oslávia Christovo narodenie nasledujúci deň (7. 1.) svätou liturgiou, oslavy však pokračujú i v ďalších dňoch. Druhý deň vzdávajú úctu Matke Spasiteľa, Presvätej Bohorodičke Panne Márii, na tretí deň po sviatku si pripomenú pamiatku svätého arcidiakona Štefana, prvého mučeníka za Christa. "Piaty deň po sviatku Christovho Narodenia je liturgicky spojený s oslavou pamiatky betlehemských detí, zabitých na príkaz kráľa Herodesa," uzavrel. Informovala TA SR.

Odkaz prezidentke a poslancom: Aj neúplné rodiny potrebujú právny štát!
Základnou bunkou spoločnosti je rodina. Nie vždy to však dvom, ktorí si rodinu založili, vydrží. V neúplných rodinách dominujú mnohokrát roky trvajúce súdne spory. Práve im sa venuje Slavěna Vorobelová. Životné priority "Pre väčšinu z nás je to... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

_______________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.