Politologička Szomolányi: Matovič dláždi cestu k moci Smeru a Hlasu
05 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Prelom rokov je čas, kedy viac bilancujeme a tiež sa viac snažíme nahliadnuť do budúcnosti.

Denník HNonline  pripravil rozhovor s politologičkou a sociologičkou Soňou Szomolányi.

Polarizácia spoločnosti nie je nič nové

V minulom roku sa spoločnosť polarizovala na základe očkovania, ale v skutočnosti to nie je žiadna novinka. Szomolányi hovorí: "V skutočnosti však ide len o nový aspekt už existujúcich štiepení po línii sociodemografických znakov, ktorými sú vzdelanie, príjem, bydlisko, vek, a postojov či straníckych preferencií, ktoré tu už boli na úrovni volebného správania. Súčasná nová deliaca línia sa tak ukladá na už vytvorené štiepenia."

Žijeme v neprirodzených "bublinách

Politologička to vidí tak, že práve prílišná vyhranenosť môže za to, že deliace línie sa neprirodzene posilňujú. "To vyúsťuje až do necivilizovanej podoby polarizácie. Aj preto, že politici opozície efektívne mobilizujú ich frustráciu a hnev a polícia pri vymáhaní poriadku často zlyháva."

Vox populi, alebo čo na dohodu s USA hovoríte vy, čitatelia?
Obávam sa, že dnes je ten deň, kedy niektorí ministri či poslanci pri pohľade na sociálne siete škrípu zubami a myslia si, že nie politici robia zlé rozhodnutia, vymeniť treba národ. Lebo ten slovenský dáva jasne najavo, čo si myslí. Vypne pani... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Čo spôsobí do volieb "neriadená strela" Igor Matovič

S. Szomolányi to "číta" tak, že je nepravdepodobné, aby Smer v preferenciách dobeholo Hlas. Ak sa však spoja s hnutím Sme rodina, Republikou a ĽS NS je tam koaličný potenciál. "Tomuto vývoju nahráva aj vysoká miera nekompetentnosti a rozhádanosti v tejto vládnej koalícii. Tá navyše vytvára ilúzie vyššej kompetentnosti a nostalgie za stabilitou smeráckych vlád."

Prevažujú chyby a sklamanie nádejí na lepšie vládnutie

V čase pandemických reštrikcií a ich socioekonomických dosahov je ťažké zabrániť poklesu popularity. A tu to trvá už takmer dva roky. "Čo sa týka najsilnejšej vládnej strany, pád jej preferencií má na svedomi chaotické a nekompetentné vládnutie jeho ako predsedu a bývalého premiéra, ale i hnutia samotného. Najnovší prieskum ukázal, že si drží pozíciu najnedôveryhodnejšieho politika, a to 86 percent, dokonca aj Kotleba má nižšiu nedôveru." Pripomína politologička s tým, že OĽaNO "láme krk" to, čo mu voľby vyhralo - predsedov štýl "zabávača".

Pre rok 2022 sú hrozbou ceny

Plyn, elektrina, benzín rapídne stúpnu a to sa odrazí na cene úplne všetkého, ako tovarov, tak služieb. To v kombinácii so smiešnym zvyšovaním platov v štátnej správe a burcovaním niektorých opozičných politikov môže priniesť protesty niektorých profesných či príjmových skupín. Ani výskyt nejakých neočakávaných udalostí by však podľa S. Szomolányi nemusel vyústiť do predčasných volieb: "Pravdepodobnosť predčasných volieb sa už v druhej polovici obdobia znižuje aj preto, že súčasné vládne strany a najmä Kolárova Rodina v nich nemajú čo získať, iba stratiť." Skrátka nebude politická vôľa.

Kam až sa bude šplhať škoda na ÚPSVaR v Pezinku?
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Pezinku bol počas covidu doslova zlatou baňou. Krajniakov úrad bol zlatou baňou aj pre firmy, ktoré reálne nemali žiadnych zamestnancov. Škandál prepukol na jeseň minulého roka a aktuálne jeho vývoj... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.