Pilot posadil stíhačku na dráhu bez podvozku, hoci sa mohol a mal katapultovať
05 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Americká stíhačka F-35 pristála na „brucho“ kvôli poruche podvozku.

Juhokórejský pilot musel pri pokuse o záchranu najnovšieho amerického stealth stíhača F-35A, ktorému naraz zlyhal celý podvozok, urobiť takmer zázrak.

Vzdušné sily Kórejskej republiky pozastavili lety všetkých dostupných F-35, kým sa neobjasnia dôvody núdzového stavu. Informuje o tom web vpk.name.

Piot s nervami z ocele

"Podľa správ miestnych médií sa incident s lietadlom F-35A juhokórejských vzdušných síl odohral na leteckej základni v meste Sosan, kde sídli 20. bojová letová formácia. O 12.51 h miestneho času pilot počas cvičného letu zaznamenal poruchu palubného elektronického systému stíhačky F-35A, v dôsledku ktorej zlyhal celý podvozok.

Mohol sa kataputovať, ale...

Napriek veľkému nebezpečenstvu sa rozhodol, že sa pokúsi stroj zachrániť pristátím na trupe na dráhe  vojenského letiska (tzv. „belly landing“).

Kým lietadlo spaľovalo palivo vo vzduchu, pozemné služby vojenskej základne pokryli dráhu špeciálnou penou, ktorá znižuje trenie a znižuje možnosť požiaru, navyše boli k dráhe vyslané hasičské autá a sanitky. Podľa predstaviteľa ministerstva obrany je stav pilota normálny, jeho život je mimo ohrozenia.

"Doteraz sa nevyskytli žiadne oficiálne prípady vynúteného pristátia F-35 na trup lietadla. Ukazuje sa, že náš prípad je prvý v histórii," uviedla tlačová agentúra Yonghap.

Na vysvetlenie

Pripomeňme, že Južná Kórea kúpila od USA celkovo 40 F-35. Soul minul na tieto stroje viac ako 7 miliárd dolárov. 

Prezident Macron chce časť občanov "trápiť až do konca"
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že neočkovaných Francúzov bude "trápiť až do konca". Všimi si to tlačové agentúry, vrátane TA SR. Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval svojich krajanov, ktorí sa ešte nezaočkovali proti... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

____________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.