Europoslankyňa zistila, že táto krajina je len pre zdravých
05 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Štát je len taký silný, aké silné je postavenie tých najslabších a najzraniteľnejších.

V starostlivosti o svojich najzraniteľnejších SR dlhodobo zlyháva, tvrdí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová vo svojom príspevku o úmrtí ďalších klientov zo zariadenia v Osadnom.

Príliš časté tragédie

"Doplácajú životom tí najzraniteľnejší – chorí a starí. Kedy konečne začneme otvorene hovoriť o /ne/bezpečnosti starých objektov, ktoré využívame na poskytovanie sociálnych služieb?" otvára problém pani europoslankyňa. "Som veľmi nahnevaná. Stále čakám k otrasnej tragédii, ktorá sa nedávno udiala v Osadnom. V zariadení horelo a pri požiari zomreli štyria ľudia so zdravotným postihnutím, ďalších osem klientov je v nemocnici, viacerí vo vážnom stave. Za toto nesú zodpovednosť všetci tí, ktorí roky papierovo pozitívne hodnotili budovu, ktorá v skutočnosti vôbec nevyhovovala podmienkam bezpečnosti."

Prežívame najdôležitejší zápas o slovenskú suverenitu a o ideály Novembra 1989
Eduard Chmelár si myslí, že odpor proti vojenskej dohode s USA predstavuje najdôležitejší zápas o ideály spojené s rokom 1989. To, čo prebieha momentálne na Slovensku, nie je polemika o jednej medzinárodnej zmluve, ale najdôležitejší zápas za... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

Desiatky takýchto zariadení so stovkami klientov

- starých a bezvládnych ľudí a úradníci sa tvária, že je všetko v poriadku. "Úradníci dávajú pečiatky o vyhovujúcom stave len na papiere, ktoré klamú a realita je úplne iná. A potom dôjde k tragédii a všetci tú realitu odrazu vidia, avšak, nikto (ani z ministerstva, ani z VÚC) odrazu za nič nenesie zodpovednosť." Kritizuje otrasnú skutočnosť L. Ďuriš Nicholsonová a vzápätí vysvetľuje, čo je deinštitucionalizácia.

Najhoršie na tom celom je,

"že napriek tej tragédii, napriek tomu, že teraz už všetci vieme o nevyhovujúcich priestoroch zariadenia v Osadnom, ministerstvo chce objekt rýchlo zrekonštruovať a klientov nasťahovať späť. To naozaj? Koľkí musia zomrieť, aby sa kompetentní spamätali?" Na záver svojho príspevku pani europoslankyňa vyzvala ministra Krajniaka, aby sa tohto absurdného riešenia vzdal a peniaze z EÚ využil na podmienky pre klientov ZSS, ktoré im umožnia dôstojný a bezpečný život.

Pani europoslankyňa nepripomenula dôležitú vec

Že takéto riešenie musí byť systematické, nie tam, kde (doslova a dopísmena) horí. Ona určite vie, ako sú tieto zariadenia personálne doslova podvyživené, lebo tabuľky nepustia a niekto na ministerstve si kedysi povedal, že na toľko klientov stačí jeden zamestnanec.

Budú deti obeťou riskantného rozhodnutia vlády? (Igor Daniš)
Názor Igora Daniša (Pravda) Deti sa po zimných prázdninách vracajú od 10. januára do školských lavíc. Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a jeho stranícky šéf Richard Sulík si presadili svoje. Môže sa im to vypomstiť, pretože v tomto... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.