Prezident Biden: USA obráni Ukrajinu pred Ruskom
03 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Americký prezident Joe Biden v nedeľu uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Washington a jeho spojenci „rozhodným spôsobom zareagujú“, ak Rusko zaútočí na Ukrajinu. Biden to povedal počas nedeľňajšieho telefonátu s ukrajinským prezidentom. Informáciu priniesla TA3.

 „Prezident Biden dal jasne najavo, že Spojené štáty a ich spojenci a partneri budú rozhodným spôsobom reagovať, ak Rusko pristúpi k invázii na Ukrajinu,“ priblížila tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/02/ukrajina-velebila-vojnoveho-zlocinca-narodneho-hrdinu

Biden chce diplomatické riešenie

Biden vyjadril podporu snahám o diplomatické riešenie vyostrenej situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach vrátane rozhovorov medzi vysoko postavenými predstaviteľmi USA a Ruska, ktoré sú naplánované na 9. a 10. januára v Ženeve.

„Vážime si neochvejnú podporu (pre) Ukrajinu (zo strany USA),“ napísal Zelenskyj na Twitteri po telefonáte s Bidenom. 

Sankcie proti Rusku by boli chybou

Biden minulý týždeň vo štvrtok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, tiež o napätej situácii na východnej hranici Ukrajiny. Biden počas telefonátu s Putinom vyzval Moskvu, aby deeskalovala situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, v opačnom prípade Kremľu pohrozil možnými tvrdými sankciami. Putin kontroval, že nová séria sankcií by bola  chyba, ktorá by mohla viesť k úplnému narušeniu vzťahov medzi USA a Ruskom.

Konflikt na spadnutie?

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.

Rusko tento rok bránilo svoje záujmy, povedal Putin v novoročnom prejave
"Odhodlane a dôsledne sme bránili naše národné záujmy, bezpečnosť krajiny a našich občanov," povedal prezident Vladimir Putin v prejave, ktorý odvysielali ako prvé stanice na Kamčatke na Ďalekom východe už o 13.00 SEČ, teda o polnoci miestneho... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.