Prominentní slovenskí väzni budú mať Silvester sparťansky skromný
31 | 12 | 2021 I Norbert Pančík

Predxtým mali exotické dovolenky a veľkolepé oslavy s celebritami. Dnes len sledovanie televízie a dennodennú nudu.Tieto informácie prináša cas.sk.

Boli to spoločensky rešpektované a vplyvné osobnosti. Ladislav Bašternák tieto sviatky čaká, či bude podmienečne prepustený, kým bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik čaká, či bude po odvolaní právoplatne odsúdený na 14 rokov za korupciu. Režim vo väzenských zariadeniach je cez sviatky pre tisíce väzňov slobodnejší ako počas bežného roka.

„Väznené osoby majú počas posledných dní tohto roka umožnené sledovanie televízie, privítanie nového roka 2022, sledovanie novoročného príhovoru prezidentky SR či novoročnej svätej omše s novoročným požehnaním pápeža,“ Popísala sviatky vo väzniciach hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská

Väzni môžu využívať svoj voľný čas rôznymi spôsobmi. Napríklad na rozhovory, individuálne činnosti v celách, cvičenie. Večierka býva zvyčajne o 21:30, na Silvestra je to až do príchodu Nového roka. „Vo výnimočné dni môže riaditeľ ústavu a ním poverený príslušník udeliť výnimku, a teda je večierka v ústavoch posunutá,“ potvrdil ZVJS

„Pre väzňov sú organizované viaceré spoločenské aktivity. Spočívajú v novoročných turnajoch v športoch ako stolný tenis, stolný futbal či súťaž v klikovaní a drepovaní,“ uvádza Kacvinská.

Bratislava bude bez ohňostroja a veľkých osláv
Hlavné mesto nebude ani tento rok organizovať silvestrovské oslavy a tradičný novoročný ohňostroj odpálený z lode na Dunaji. Magistrát to zdôvodňuje aktuálnou nepriaznivou epidemiologickou situáciou v súvislosti s pandémiou ochorenia... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | TASR

Ak je priaznivé počasie, tak sa organizuje aj futbalový zápas. Ďalšími aktivitami sú kreslenie, písanie korešpondencie, čítanie kníh, lúštenie krížoviek, sudoku, osemsmeroviek, telefonovanie s blízkymi osobami.

Taktiež sú pripravené rôzne prednášky na témy ako „Otužovanie ako životný štýl“ alebo „Crossfit a silové športy“, a tiež vedomostné kvízy či vedomostné súťaže ako „Milionár“ a „Milujem Slovensko“.

„Všetky podujatia sa organizujú za prísnych protiepidemiologických opatrení“ uzatvára ZVJS

Nás zdroj prináša aj výber zo sviatočného väzenského jedálnička

Raňajky

- bábovka, mini maslo, kakao

- bezmäsitá nátierka, čierna káva, chlieb

- chlieb, saláma, horčica, zelenina, maslo

- tuniak, chlieb, čaj

- čaj, chlieb, vajíčková nátierka so syrom, croissant.

Obed

- hovädzia polievka s rezancami, poľské rezne, varené zemiaky, kyslá uhorka

- hovädzia polievka s pečeňovými knedličkami, mexický guláš, dusená ryža

- gazdovská kapustnica, ovocie, cestoviny so strúhankou

- zeleninová polievka, domáca zabíjačka, tlačené zemiaky s cibuľou, feferónka a sterilizovaná uhorka

- brokolicová polievka, cibuľové krokety na hrášku, ryža.

Večera

- bravčový rezeň, zemiakový šalát s majonézou, čaj

- kapustnica s údeným mäsom, vyprážaný bravčový rezeň, varené zemiaky, chlieb, ovocie

- silvestrovská kapustnica, rožok, ovocie, džús, keks

- kapustová polievka, rybie filé vyprážané v cestičku, zemiakový šalát

- kapustová polievka, losos na masle, varené zemiaky, miešaný šalát.

Nález Ústavného súdu rok po funuse: Obmedzenie osobnej slobody bolo protizákonné
Izoláciu bude možné po novom nariaďovať len v domácom prostredí. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý na Silvestra zverejnili v Zbierke zákonov, čím nadobudol účinnosť. Do prijatia rozhodnutia ÚS SR bola izolácia a karanténa prípustná... Čítať ďalej
31 | 12 | 2021 | TASR / JK

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.